Wpis z mikrobloga

#turystyka #plecak #pytanie #gory

Mirki. Kupuję nowy plecak turystyczny do pieszych wycieczek głównie po Tatrach na max 4-5 dni. Tylko schroniska, bez żadnego namiotu i tylko wiosna/lato. Stary ma chyba z 60 - 70 litrów i powiem szczerze, że ciężko z nim chodzić po Tatrach Wysokich. Celuję w 45 + 10 litrów. Mam na oku model Vigdis 45 Fjord Nansen. Tutaj moje pytanko. Czy taka pojemność będzie stykać na wędrowanie z karimatą i śpiworem? Trochę się nauczyłem na temat pakowania w góry i nie chcę większego, bo podświadomie staram się go na maxa zapełnić.
  • 8
@Musialinho: tylko wiosna/lato i schroniska, więc śpiwór pasuje też jakiś ultralight, nie? Jeśli te 45l to pojemność rzeczywista, to jak najbardziej powinno wystarczyć, żarcie też w schronach czy planujesz taszczyć większe zapasy? W każdym razie nie wyobrażam sobie wedrowania po wyższych partiach z plecakiem 60l!
@szemi: Większe posiłki w schronisku. Ze sobą tylko jakiś chleb i konserwa. Wcześniej robiłem tak, że miałem duży plecak i mały i zostawiałem grubasa w schronie. Teraz chciałbym jednak mieć wszystko przy sobie, bo większe możliwości na szlaku ;) Śpiwór skompresowany, mniejszy od butelki wody ;)