Wpis z mikrobloga

#film #exmachina

5/10

Liczyłem na odrobinę sci-fi a otrzymałem wyłącznie fantastykę. Fakt, ładnie zrealizowaną i broniącą się jak thriller. AI wbrew pozorom jest jedynie tłem do opowiedzenia mającej przykuć uwagę widza historii. Silna sztuczna inteligencja przestawiona jest w maksymalnie stereotypowy i intuicyjny sposób. Jedyny smaczek sci-fi tego filmu to pomysł na wykorzystanie wyszukiwarek i urządzeń mobilnych do analizy ludzkich zachowań.
  • 4
  • Odpowiedz
to akurat nie jest scifi na lotniskach instalowane są systemy które mają wychwytywac terrorystów na pdst zachowania.

@I_try_to_talk_to_you: skrót sci-fi traktuję dosłownie, czyli mam na myśli zjawiska/procesy, które mają podstawy w nauce ale są "podkręcone" na potrzeby fabuły. Fantastyką nazywam pomysły niefizyczne. System na lotnisku jest science, który został podkręcony (połączenie z wyszukiwarką i budowanie uniwersalnego modelu ludzkich emocji) elementami (przynajmniej na razie) "fiction".

UWAGA, SPOILERY

a dość ciekawe podejście do
  • Odpowiedz
@thecar: przecież nie będą Ci cytowali wikipedii. Wielokrotnie wspominali o wątpliwościach co do testu i o podejściu jakie zastosują.

Ot kopia mózgu człowieka wraz z jego systemem celowości działania.

może to jedyny sposób by człowiek nie zorientował się, że rozmawia z robotem? Sztuczna inteligencja to nie tylko odpowiadanie na pytania i bezbłedne wnioskowanie. Musi tez isę pojawić jakaś niepewność w głosie, rozmyślanie nad problemem. Bez tego to będzie tylko dobry
  • Odpowiedz