Wpis z mikrobloga

Mirki, opłaca się kupić starą, używaną plazmę w dobrym stanie? Szukam taniego, dużego ekranu do nowego mieszkania. Za równowartość 300 zł mogę dostać 42 calowego Panasonica Full HD, konkretnie ten model:
http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/televisions/plasma-and-lcd-tvs/panasonic-th-42pz700-120675/review

Bydle jest ciężkie i będę je musiał kawał przenieść z kolegą, zastanawiam się, czy gra warta świeczki. Dobrze się będzie filmy oglądało? Czy to prehistoryczny trup?

Alternatywą jest sporo mniejszy LCD za wyższą kwotę.

#pytanie #telewizory #technologia #zakupy #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
@PlonacaZyrafa: plazma 1080p za 300zl? Jesli nie ma uszkodzonych pikseli to raczej się opłaca. Warto sprawdzic w menu serwisowym na tv ile h świeciła juz. Ale sam mam plazme Panasonica z tego okresu i jest jak nowa nadal + zero problemow, a grubo ją eksploatuję. A jakosc pod oglądanie filmow to wiadomo, ze LCD nie maja szans sie porównywać.
  • Odpowiedz
@RaV_Oyabun: Dobry hint z menu serwisowym - ale czy to coś zmieni? Planuję uruchomić i obejrzeć obraz. Jeśli nie będzie wypalony to wezmę. Jak się zepsuje to trudno - 300 pln to nie majątek a 500 metrów od domu mam plac recyclingowy gdzie mogę się pozbywać elektroniki za free.

Na coś jeszcze zwrócić uwagę? Nigdy nie miałem plazmy.
  • Odpowiedz
Tylko w poziomie nie nieście lub nie obracajcie podczas manewrowania przy wnoszeniu. Nie wiem jak z nowymi modelami, ale w starszych może się matryca zepsuć.
  • Odpowiedz
@PlonacaZyrafa: nie polecam plazm, zwłaszcza używanych. Ze względu na zasadę działania plazmy nie jest ona zbyt trwała i na telewizorach np powystatowych, albo innych na których wyświetlany był obraz statyczny widać duszki. Przewidywany czas pracy plazm jest krótszy niż lcd, ledów itp. Poza tym pobierają więcej energii.
  • Odpowiedz
@PlonacaZyrafa: z tym transportem w pionie, to przede wszystkim chodzi o naprezenia, bo w poziomie te długie rureczki z gazem są narażone na wieksze siły.

powidoki to miały pierwsze plazmy. te późniejsze to rzeczywiscie trzeba było sie mocno postarać, zeby cos wypalić.

jak bedziesz rzadko używać i prad masz w ryczałcie a obraz rzeczywiscie bedzie ok a nie np zielony albo czerwony to za 300zl nie ma co sie zastanawiać tylko
  • Odpowiedz
@klintystwood: @RaV_Oyabun: @nad1r: @chamstwo_w_spreju: @Sihill_pl:

Zakup okazał się bardzo udany - gość źle podał model (miał instrukcję od innego), okazało się, że to model 2 lata nowszy :D. Ale również 1080p http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42v10-tx-p50v10-20090602153.htm

Jestem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Moi rodzice kupili sobie w zeszłym roku LCD 52" (3D i inne bajery). Moim zdaniem obraz na tym wcale nie jest gorszy, naprawdę ładne czernie. I wspiera złączę VGA,
  • Odpowiedz