Wpis z mikrobloga

31 maja prawie po stu latach istnienia Ukraina żegna się z milicją a w jej miejsce powstanie Narodowa Policja Ukrainy. Zmiany nie będą czysto kosmetyczne jak to miało miejsce w Rosji, lecz dzięki Ece Zguladze przybiorą kształt jak w Gruzji.

Główne założenia reformy:

- stworzenie Narodowej Policji Ukrainy jako centralny organ władzy, którego koordynatorem jest cywilny Minister Spraw Wewnętrznych
- likwidacja filii MSW w obwodach i rejonach
- komendant policji będzie wybierany przez gabinet ministrów na 5 letni kontrakt
- poprzez konkurs będą wyłaniani przyszli policjanci
- lustracja milicjantów wraz z wykorzystaniem wariografu
- komendanci będą otrzymywać 5 letnie kontrakty
- rady miejskie będą wyznaczać komendantów policji bezpieczeństwa publicznego oraz drogówki, będą mogli również ich odwołać 2/3 głosów
- na sesji rady miejskiej większością głosów będzie można odwołać pracownika policji bezpieczeństwa publicznego oraz drogówki
- większa odpowiedzialność policjantów za wykroczenia

Organizacja Polcji:

- policja kryminalna
- policja patrolowa (drogówka) w miejsce likwidowanej Państwowej Inspekcji Ruchu Drogowego
- policja ochrony (coś jak w Polsce komercyjne służby ochrony)
- policja specjalna - jej zadaniem będzie ochrona porządku publicznego na obiektach które mają specjalne znaczenie.
- policja specjalnego przeznaczenia - jednostka szybkiego reagowania KORD która powstaje w miejsce innych mniejszych jednostek np. Berkut, Alfa

Z ciekawostek mogę dodać, że każdy radiowóz zostanie wyposażony w kamery i co ciekawe kamery zostaną też zainstalowane na mundurach policjantów. Policjanci dostaną też służbowe tablety za pomocą których będą sprawdzać dane osobowe itp.

#ukraina #don #policja #reformy #polityka
  • 53
  • Odpowiedz
Z ciekawostek mogę dodać, że każdy radiowóz zostanie wyposażony w kamery i co ciekawe kamery zostaną też zainstalowane na mundurach policjantów. Policjanci dostaną też służbowe tablety za pomocą których będą sprawdzać dane osobowe itp.

@donmuchito1992: skąd Ukraina weźmie na to pieniądze? xD
  • Odpowiedz
@GhostxT: Gruzini i Polacy są odpowiedzialni za tą reformę więc są duże szanse, że pacjent przeżyję. Osobiście mogę powiedzieć, że gruzińska policja z którą miałem kontakt osobisty jest to najwyższy światowy standard.
  • Odpowiedz
- likwidacja filii MSW w obwodach i rejonach

@donmuchito1992: Bezpieka w odwrocie? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@donmuchito1992: A Polska jak zawsze sto lat za Ukraińcami...
  • Odpowiedz
@Laliqu: Założenia niezwykle interesujące. Wiesz może coś więcej na temat specjalistów z różnych dziedzin i państw, którzy pomagają przy reformach? Jak to się w ogóle odbywa?
  • Odpowiedz
@donmuchito1992:

Osobiście mogę powiedzieć, że gruzińska policja z którą miałem kontakt osobisty jest to najwyższy światowy standard.

Rozwiń jak możesz dlaczego. Co do Gruzji to jedyne co mi wiadomo to to, że nie tak dawno kraj ten przeszedł dość spore reformy których skutkiem jest m.in. zredukowanie liczby urzędników jak i ze zmniejszeniem korupcji.
  • Odpowiedz
@GhostxT: Będąc w Batumi podszedłem do policjanta zapytać się o drogę. Pytałem się po angielsku, bo w Gruzji nie wszyscy mile patrzą jak się do nich zwraca po rosyjsku. Policjant pięknym angielskim wytłumaczył mi jak dojść na bulwar, pokazał drogę na google maps na Ipodzie a potem zaproponował, że jak chcemy (znaczy ja i dziewczyna) to może nas podwieźć tam. Radiowozem było duże Mini.
  • Odpowiedz
@Laliqu: z ramienia EU jest Polak Maciej Popowski a głównym koordynatorem reformy jest Eka Zguladze która była Wiceministrem Spraw Wewnętrznych Gruzji w latach 2005 - 2012 i była odpowiedzialna tam za reformę policji.
  • Odpowiedz
@donmuchito1992: Jeszcze dojdzie do tego że Rosjanie i Białorusini będą mówić "im kompletnie odbiło, nawet nie biorą w walutach zagranicznych"

A tak na poważnie to dobrze że zaczynają poważnie reformować swoje służby i takie działania dobrze rokują na przyszłość (jeszcze zostały im się samorządy, sądy itp) ciekawe co myślą sami Ukraińcy o tych zmianach
  • Odpowiedz