@Zigorra: Węgrzy na początku gry dostają Władysława Pogrobowca jako następcę Jana Hunyadiego. Gdy Posthumus zginie, to Austria dostanie CB na odnowienie unii (zdarza się to dość często, a wtedy ród Hunyadi wchodzi na tron). Jakieś 100 lat później w polach misji dostaniesz misję na doprowadzenie do unii personalnej z Czechami, więc Austrią to łatwizna. Poza tym broń ataków na HRE, wyczekuj burgundzkiego dziedziczenia i szybko uda ci się zjednoczyć HRE
@vyshomir: czyli Węgrów i Czechów mam mieć jako rywali? Czy mogę mieć z nimi sojusz i mariaż? Jeszcze nigdy nie grałem Austrią a wole zdobyć to osiągnięcie :)
@Zigorra: akurat jeśli chodzi o Węgry to zawsze będą wrogo nastawione do Austrii, więc to nie zależy od ciebie. Z czasem Czechy też odwrócą się dupą, bo będą chcieli zdobyć koronę cesarza dla siebie. Ogólnie polecam do jednego i drugiego mieć dystans. A misje dają ci CB, więc lepiej szybko zaatakować niż zrywać mariaże i sojusze
@vyshomir: właśnie nie koniecznie mam 1470 sojusz z Czechami (nie mają ani króla ani następcy nie wiem jak to możliwe pisze incostamdalej) a od Węgrów ja się odwróciłem
@Zigorra: interregnum w Czechach w końcu zakończy się albo Wittelsbachem na tronie albo od razu będzie event z Husytami i wskoczy Jerzy z Podiebradów. Tak czy inaczej w momencie gdy Czechy będą miały władcę, przygotuj się na pogorszenie stosunków
Interregnum się zakończyło Habsburgami na tronie sojusz sam zerwałem bo ani na mnie nie głosowali ani w niczym mi pomóc nie chcieli a jako sojusznika mam Rosję, Francję i Brandenburgie. Wojsko leży i kwiczy po samotnej walce z dania i jej sojusznikami a wyplenianie heretyków trwa. Z niecierpliwością czekam na "bohemia must accept austrian over lordship"
#eu4
Jakieś 100 lat później w polach misji dostaniesz misję na doprowadzenie do unii personalnej z Czechami, więc Austrią to łatwizna. Poza tym broń ataków na HRE, wyczekuj burgundzkiego dziedziczenia i szybko uda ci się zjednoczyć HRE