Czy ktoś próbował kiedyś leżakować piwo? Słyszałem, że portery się nadają. Nie jestem piwnym hipsterem, ale jeżeli troche cierpliwości nic mnie nie kosztuje, to chętnie spróbuje. Pytanie tylko czy wpływa to znacząco na smak piwa?
W jakich warunkach najlepiej schować piwko? Mam ciemną piwnice, latem jak to w piwnicy, pewnie ze 20 stopni, zimą nie ma ogrzewania, pewnie zdarza sie mróz
@karolburza: Tak, leżakuję portery, jednak nie każdy nadaje się do leżakowania, bo takie łagodne dużo nie zyskają. Ogólnie wpływa to znacząco na smak, piwo przestaje być ostre, zapach spirytusowego alkoholu transformuje do szlachetnego alkoholu, pojawiają się nuty ciemnych owoców, rumu itd. Najlepiej trzymać w jak najzimniejszym miejscu i suchym. Piwnica też może być.
pewnie ze 20 stopni, zimą nie ma ogrzewania, pewnie zdarza sie mróz
@karolburza: to już lepiej gdzieś w domu w spiżarni czy szafce, bo nie ma nic gorszego dla piwa niż przemrożenie a jeśli piwo nie stoi na słońcu to i w temp. pokojowej może leżakować spokojnie
@karolburza: piwa wysoko ekstraktowe się nadają. Portery bałtyckie, RISy, Barley Wine, dubble, triple. miejsce gdzie je trzymasz musi być ciemne, bez dużych wahań temp. i najlepiej żeby było też suche. pozycja oczywiście pionowo.
W jakich warunkach najlepiej schować piwko? Mam ciemną piwnice, latem jak to w piwnicy, pewnie ze 20 stopni, zimą nie ma ogrzewania, pewnie zdarza sie mróz
#piwo #pijzwykopem
Najlepiej trzymać w jak najzimniejszym miejscu i suchym. Piwnica też może być.
@karolburza: to już lepiej gdzieś w domu w spiżarni czy szafce, bo nie ma nic gorszego dla piwa niż przemrożenie a jeśli piwo nie stoi na słońcu to i w temp. pokojowej może leżakować spokojnie