Ojczyzną kawy jest Etiopia? Kawa została odkryta w IX wieku przez pasterzy kóz. Zauważyli oni, że ich kozy zachowują się inaczej niż zwykle ( ͡°͜ʖ͡°) po zjedzeniu dziko rosnących czerwonych owoców przypominających z wyglądu wiśnie. Tak wg. legendy wyglądało odkrycie obecnie najpopularniejszej używki na świecie w etiopskim Kaffa (dziś Kefa). Dziś ziarna kawowca są głównym towarem eksportowym Etiopii. Produkuje się tu ok 3,5 mln. worków kawy rocznie, a za najlepsze uprawy uznaje się te z rejonu Sidamo, Yirgacheffe i Harar. Specjaliści na całym świecie są zgodni, że wśród Etiopskich kaw najcenniejszą i najwybitniejszą jest ta z rejonu Yirgacheffe. Wypala się ją jasno, aby wydobyć z niej to, co najlepsze. Tak wypalona Etiopia Yirgacheffe ma średnią kwasowość, a w smaku wyczuwalne są nuty owoców cytrusowych, jagód, moreli i jaśminu. To bardzo nietypowa kawa, ponieważ jest bardzo „lekka” i delikatna w smaku. Najlepiej parzyć ją w ekspresach przelewowych, np. Chemex lub drip. Dzięki temu zyska pełnię smaku i aromatu. Nie polecam za to parzenia jej w ekspresach ciśnieniowych, gdyż te „wyciągają” z kawy dodatkową kwasowość.
Kawa dopiero ok. XV wieku trafiła do Europy, a w Brazylii, która jest obecnie największym producentem kawy na świecie w XVIII w.
Gdybyście mieli ochotę spróbować tego Etiopskiego specjału zapraszam na stronę naszej palarni kawy finestcoffee.pl. Wypalimy ją specjalnie dla Was :)
Do 30.04 mamy małą promocję na wysyłkę Pocztą Polską. Jej koszt to 4 zł. #kodyrabatowe Wystarczy podać kod: kochamkawe
Wyjasnial juz ktos moze skad jongmen mą pieniądze i ponad 2 lata siedzi w dubaju i ukrywa się przed wiezieniem w Polsce? Bomba tez do niego wczesniej dolaczyl zanim złapali go w mołdawi #famemma
Czy wiesz, że…
Ojczyzną kawy jest Etiopia?
Kawa została odkryta w IX wieku przez pasterzy kóz. Zauważyli oni, że ich kozy zachowują się inaczej niż zwykle ( ͡° ͜ʖ ͡°) po zjedzeniu dziko rosnących czerwonych owoców przypominających z wyglądu wiśnie. Tak wg. legendy wyglądało odkrycie obecnie najpopularniejszej używki na świecie w etiopskim Kaffa (dziś Kefa).
Dziś ziarna kawowca są głównym towarem eksportowym Etiopii. Produkuje się tu ok 3,5 mln. worków kawy rocznie, a za najlepsze uprawy uznaje się te z rejonu Sidamo, Yirgacheffe i Harar. Specjaliści na całym świecie są zgodni, że wśród Etiopskich kaw najcenniejszą i najwybitniejszą jest ta z rejonu Yirgacheffe. Wypala się ją jasno, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.
Tak wypalona Etiopia Yirgacheffe ma średnią kwasowość, a w smaku wyczuwalne są nuty owoców cytrusowych, jagód, moreli i jaśminu. To bardzo nietypowa kawa, ponieważ jest bardzo „lekka” i delikatna w smaku.
Najlepiej parzyć ją w ekspresach przelewowych, np. Chemex lub drip. Dzięki temu zyska pełnię smaku i aromatu. Nie polecam za to parzenia jej w ekspresach ciśnieniowych, gdyż te „wyciągają” z kawy dodatkową kwasowość.
Kawa dopiero ok. XV wieku trafiła do Europy, a w Brazylii, która jest obecnie największym producentem kawy na świecie w XVIII w.
Gdybyście mieli ochotę spróbować tego Etiopskiego specjału zapraszam na stronę naszej palarni kawy finestcoffee.pl. Wypalimy ją specjalnie dla Was :)
Do 30.04 mamy małą promocję na wysyłkę Pocztą Polską. Jej koszt to 4 zł.
#kodyrabatowe Wystarczy podać kod: kochamkawe
#kawa #kawatime #ciekawostki