Wpis z mikrobloga

#astronomia @wujeklistonosza: @Spikasny: @namrab: no więc przjechała dzisiaj do mnie lorneta. Nie wiem czego się spodziewałem, myślałem że 15x przybliża mocniej xD ale w sumie i tak na kilka kilosów widać elegancko. Czekam na zachód słońca i wypatruje wenus. Albo tego #!$%@? księżyca. Trochę się łapy trzęsą i jakiś statyw będzie raczej konieczny, ale to już przy następnej wypłacie.
w.....o - #astronomia @wujeklistonosza: @Spikasny: @namrab: no więc przjechała dzisia...

źródło: comment_Du0r0MqKw9ZAD0BZD8I7JnPqDFz5WlIz.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
@womabo: większe przybliżenie to jest droższa wersja tej lornetki - 20x70, ale nikt jej nie poleca bo pow. większe ale szerokość szkieł ta sama, więc obraz ciemniejszy w nocy, tym samym gorsza do astro. Ta co kupiłeś moc pokaże jak w nocy spojrzysz na niebo :)
  • Odpowiedz
@blamedrop: a rzeczywiście, 275 :P Zamówiłem w piątek po 20 a dojechała dzisiaj o 9 rano. Wysłana wczoraj, więc bardzo szybko :) Zapakowana baaaaardzo profejsonalnie, raczej nic nie miało prawa jej się stać. Statyw na pewno warto bo nawet mikro ruchu powodują spore odchyły przy takim przybliżeniu. Dostawa darmowa.
@wujeklistonosza: Nie mogę się doczekać :D
  • Odpowiedz
@womabo: Ostatnio też zastanawiam się nad zakupem lornetki do astro i ogólnie do nauki nieba. I mam dylemat właśnie między tym SM 15x70 a Nikonem Action EX 10x50 CF. Niby Nikon ma mniejsze przybliżenie ale martwi mnie trochę wykonanie SkyMastera, ponieważ często wspominany jest problem kolimacji i generalnie losowości w jakości poszczególnych egzemplarzy.
Także czekam na wrażenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sebool: @Spikasny: @wujeklistonosza: @blamedrop: Mam dylemat xD patrze na jakąś planete z ksiezycami i wydaje mi sie ze z pierscieniem, ale nie wiem co to, Wenus na wschód od zachodu słońca? Bo jeśli tak, to spoko. Problem mam z tym co się jawi na niebie dosyć wysoko i świeci jasno, ale nie tak jak wenus patrząc z bielan w stronę żoliborza, zakładam że to wschód :P
  • Odpowiedz
@sebool: @Spikasny: czyli to jowisz :) @wujeklistonosza: @blamedrop: @MagicznyCzarodziej: @blamedrop:

Dobra, jeżeli chcecie coś zobaczyć przez tą lornete, to koniecznie statyw. Nawet minimalne ruchy psują całą radoche z podglądania gwiazd czy planet. Mam to szczęście, że widze jowisza z okna pokoju więc prowizoryczny statyw z pudełka działa. Wyszedłem na dwór z psem i nie idzie nic dłużej podglądać. Raz że zimno, dwa że łapy się trzęsą.
  • Odpowiedz