@erix: 2. jak się zastosujesz do rad z forum (gdzies ostatnio było wałkowane), czyli "wysoki mashout" 79*C, woda do wysładzania 90*C, zaizolowane wiadro, to 20% nie powinno byc problemem, a nawet więcej. 3. Ja nie mam piwnicy, trzymam w szafie w pokojowej. Jak nie chcesz leżakować przez pół roku to powinno być ok.
W sobotę robiłem stouta żytniego, słodu żytniego ~33%. Samo żyto 20minut w 37°C, reszta słodów i 1h w 67. mashout w 78, dobra izolacja wiadra, woda do wysładzania 80°C i 2h filtracji bez żadnego zatkania.
@pilot1123: 3. Chodzi o to, że nie mam gdzie trzymac butelek oprócz zimnej piwniczki, więc butelki trafiają tam odrazu. Obawiam się, że może to spowalniać znacząco dojrzewanie piwa (np dlugie wysycanie sie, mniej aromatow od drozdzy)
@erix: do IPA proponuję 20%, spokojnie można wrzucić razem z resztą słodów. W zimnej piwnicy nie nagazuje się, potrzymaj tydzień koło łóżka (2 skrzynki jedna na drugiej zajmują 0,12 metra kwadratowego, położysz na to deskę i masz szafeczkę ( ͡°͜ʖ͡°) ).
Ehh no i znowu trzeba odstawić wypok na parę dni bo armia NPC będzie walić konia do swojego bożka Stano xD Stonoga farmazoniarz ale przynajmniej antypisowiec i zadymiarz pierwszej klasy, można i trzeba go nie traktować poważnie ale pobudki miał dobre xD #stanowski #kanalzero #stonoga #afera
1.Co sadzicie o slodzie ze slodowni OPTIMA?
2.Ile % zasypu do swojego pierwsze żytniego piwa dac ( IPA ) zeby nie miec dramatu i syfu na filtracji, a zeby dalo sie zyto wyczuc?
3.Po zabuletkowaniu, gdzie trzymacie piwo i jak dlugo przed degustacja/konsumpcja (na ogół). Najpierw jakis czas w ciepelku czy odrazu piwnica?
#piwowarstwo
2. jak się zastosujesz do rad z forum (gdzies ostatnio było wałkowane), czyli "wysoki mashout" 79*C, woda do wysładzania 90*C, zaizolowane wiadro, to 20% nie powinno byc problemem, a nawet więcej.
3. Ja nie mam piwnicy, trzymam w szafie w pokojowej. Jak nie chcesz leżakować przez pół roku to powinno być ok.