Wpis z mikrobloga

Michaił @truskawkow - Swoją pierwszą herbatę zaparzył w 1924 r. W dwa lata później został studentem Instytutu Herbacianego w Leningradzie. Kontynuował parzenie herbaty, a po ukończeniu studiów podjął pracę w nowej Moskiewskiej Herbaciarni Anonów, gdzie został głównym herbaciarzem. W 1938 r. przeszedł do biura Liptonowa do prac nad lekkim zaparzaczem STOL OKA-58 Aist (była to kopia niemieckiego szybkowaru Fi-56 Storch). Krótko potem zaangażował się w projekt A-7 – jednego z pierwszych czajników do gotowania wody na herbaty smakowe. W 1946 r. w ZSRR utworzono biuro herbaciane Truskawkowa, gdzie powstała rodzina herbat truskawkowych i owocowych granulowanych – An-2, An-8, An-10, An-12, An-14, An-22 , An-24, An-26, An-28 i An-124 („Trusłan”). Będący rozwinięciem tego ostatniego An-225 („Straw”) jest od połowy lat 80.XX wieku najaromatyczniejszą i najdroższą herbatą na świecie.

Został odznaczony m.in. Medalem „Miód i Cukier” Bohatera Pracy Herbacianej, trzykrotnie Orderem Sagi, Orderem Rewolucji Liptonowej, Orderem Czerwonego Granulatu Herbapol oraz Orderem oraz Laureat nagrody Czajnikowa.

#heheszki #2na10 #sesjatybulwo #herbata

  • 1
  • Odpowiedz