Wpis z mikrobloga

Drogie mirki mam małe pytanie. Zadzwoniła jakaś naciągaczka do mojej dziewczyny i niby namówiła na komplet bielizny. Nie mówiła mi o tym i zapomniała. Dopiero niedawno przyszła paczka i prośba o zapłatę 19,90 zł. Oczywiście listem zwykłym.
Po studiowaniu tematu oczywiście wychodzi, że to oszuści
http://forum.infor.pl/topic/403381-naciagacze-i-oszusci-co-robic-zna-ktos-firme-cok-imperia-corporation/page-30
ale nie wiem czy dziewczyna ma odpuścić czyli nic nie płacić itp. czy zapłacić i wysłać oświadczenie o rozwiązaniu umowy. Listu zwykłego przecież nigdy mogła nie dostać, więc dowodu żadnego nie mają? Nie wiem jak z kwestią prawną takiego nie płacenia.
#pytanie #logikarozowychpaskow
  • 13
@impact18: Niech zapłaci, a jednocześnie mailowo i pocztą tradycyjną wyśle informacje, że rezygnuje z umowy i nie życzy sobie przesyłania jakichkolwiek ofert więcej, a gdyby tak się nie stało, to wstąpi na drogę prawną.
Wbrew pozorom to da się zrobić, poszukaj inf. na stronie rzecznika praw ochrony konsumenta i na forach prawnych.
@impact18: do mnie dzwonił właśnie jakiś numer niedawno, nie odebrałam bo po prostu nie zdążyłam, ale z ciekawości sprawdziłam ten numer i okazało się, że to właśnie jacyś ludzie chcą wcisnąć bieliznę niby za darmo... strasznie męczyły te telefony, zablokowałam w końcu i mam spokój.
Dlatego rada dla wszystkich, ze lepiej najpierw sprawdzać to, bo często w internecie są podane te numery. Nie wiem skąd oni mają w ogóle jakieś bazy...
@impact18: Widzę, że Twoja dziewczyna jest tak samo łatwowierna jak i moja. Zadzwonili do niej, że wygrała, a ona ucieszona zgodziła się pokryć koszt wysyłki. Pierwsze pytanie czy to na pewno przyszło zwykłym listem bo zazwyczaj wysyłają za potwierdzeniem. Napisz im pismo o rozwiązanie umowy i wyślij za potwierdzeniem odbioru. Po czasie przyjdą dwa pisma, żeby zapłaciła ale nie płać! Do mojej już dzwonili, że jak nie zapłaci to sprawa pójdzie