Drogie mirki mam małe pytanie. Zadzwoniła jakaś naciągaczka do mojej dziewczyny i niby namówiła na komplet bielizny. Nie mówiła mi o tym i zapomniała. Dopiero niedawno przyszła paczka i prośba o zapłatę 19,90 zł. Oczywiście listem zwykłym. Po studiowaniu tematu oczywiście wychodzi, że to oszuści http://forum.infor.pl/topic/403381-naciagacze-i-oszusci-co-robic-zna-ktos-firme-cok-imperia-corporation/page-30 ale nie wiem czy dziewczyna ma odpuścić czyli nic nie płacić itp. czy zapłacić i wysłać oświadczenie o rozwiązaniu umowy. Listu zwykłego przecież nigdy mogła nie dostać, więc dowodu żadnego nie mają? Nie wiem jak z kwestią prawną takiego nie płacenia. #pytanie #logikarozowychpaskow
@impact18: Niech zapłaci, a jednocześnie mailowo i pocztą tradycyjną wyśle informacje, że rezygnuje z umowy i nie życzy sobie przesyłania jakichkolwiek ofert więcej, a gdyby tak się nie stało, to wstąpi na drogę prawną. Wbrew pozorom to da się zrobić, poszukaj inf. na stronie rzecznika praw ochrony konsumenta i na forach prawnych.
@Domowik: To teraz mamy już mętlik. Inni doradzają nie płacić i olać a inni taką odpowiedź jak twoja proponują. Mam tylko numer klienta. Brak nr umowy i daty jej zawarcia.
@impact18: do mnie dzwonił właśnie jakiś numer niedawno, nie odebrałam bo po prostu nie zdążyłam, ale z ciekawości sprawdziłam ten numer i okazało się, że to właśnie jacyś ludzie chcą wcisnąć bieliznę niby za darmo... strasznie męczyły te telefony, zablokowałam w końcu i mam spokój. Dlatego rada dla wszystkich, ze lepiej najpierw sprawdzać to, bo często w internecie są podane te numery. Nie wiem skąd oni mają w ogóle jakieś bazy...
@Pertaseth: @impact18: Teraz prawo się zmieniło i nawet przez telefon nie można nic wiążącego zrobić. Listami zwykłymi to się można podetrzeć, nie ma dowodu że się je odebrało.
@impact18: Widzę, że Twoja dziewczyna jest tak samo łatwowierna jak i moja. Zadzwonili do niej, że wygrała, a ona ucieszona zgodziła się pokryć koszt wysyłki. Pierwsze pytanie czy to na pewno przyszło zwykłym listem bo zazwyczaj wysyłają za potwierdzeniem. Napisz im pismo o rozwiązanie umowy i wyślij za potwierdzeniem odbioru. Po czasie przyjdą dwa pisma, żeby zapłaciła ale nie płać! Do mojej już dzwonili, że jak nie zapłaci to sprawa pójdzie
Po studiowaniu tematu oczywiście wychodzi, że to oszuści
http://forum.infor.pl/topic/403381-naciagacze-i-oszusci-co-robic-zna-ktos-firme-cok-imperia-corporation/page-30
ale nie wiem czy dziewczyna ma odpuścić czyli nic nie płacić itp. czy zapłacić i wysłać oświadczenie o rozwiązaniu umowy. Listu zwykłego przecież nigdy mogła nie dostać, więc dowodu żadnego nie mają? Nie wiem jak z kwestią prawną takiego nie płacenia.
#pytanie #logikarozowychpaskow
Wbrew pozorom to da się zrobić, poszukaj inf. na stronie rzecznika praw ochrony konsumenta i na forach prawnych.
Dlatego rada dla wszystkich, ze lepiej najpierw sprawdzać to, bo często w internecie są podane te numery. Nie wiem skąd oni mają w ogóle jakieś bazy...