Wpis z mikrobloga

Czy google bot podaje jaką ma wersję językową przeglądarki? Chcę robić wersję istniejącej strony na rynek amerykański. Chcę aby automatycznie rozpoznawało czy wchodzi Polak czy Amerykanin i aby ładowało odpowiednią wersję strony. Wymyśliłem żeby skrypt sprawdzał wersję językową przeglądarki, jak EN-us to ładuje amerykańską wersję, jak PL-pl to polską. Tylko obawiam się, że google bot przedstawi się że używa angielsko języcznej przeglądarki i wtedy przestanie indeksować mi polską wersję. Jak to jest? #pytaniedoeksperta #webmastering
  • 9
@ufo99: Chcę zrobić dwie strony w dwóch domenach. Dla Polski domena.pl, dla USA domena.com. Z tym, że jak Polak (ktoś z polską wersją przeglądarki) wejdzie na domena.com to przekieruje go na domena.pl, jeśli natomiast Amerykanin (ktoś z amerykańską wersją przeglądarki) wejdzie na domena.pl to przekieruje go na domena.pl. Tylko jak zrobić aby google bot nie był przekierowywany zawsze na domena.com. A może nie będzie bo gbot nie przesyła wersji językowej przeglądarki?
@tinka69: Google Bot się inaczej przedstawia

Moja propozycja jest taka - daj możliwość klientowi wyboru języka (tzn możesz zrobić detekcję, ale i możliwość ręcznej zmiany) statycznym htmlowym linkiem. Dla google bota w ogóle nie przekierowywuj - przejdzie on sobie sam po statycznym linku na drugą wersję językową.
@tinka69: na każdej podstronie do każdej innej wersji językowej tej samej podstrony.

Czyli na PL kontact dajesz linki do en i de (i wszystkich innych). W wersji en dajesz linki do pl i de (i pozostałych). Itd.

Chodzi o to, żeby bot wiedział, że te wszystkie strony to tak naprawdę jedna strona z tą samą zawartością, ale w kilku różnych językach i zindeksował wszystko prawidłowo
@marrbacca: Dzięki za odpowiedź. Właśnie czytałem informacje na stronach google o tym i na każdej stronie prócz informacji że występują w wersji e, czy de musi być tez info w jakiej ona sama występuje.