Wpis z mikrobloga

425 za prąd do zapłacenia.

W sumie to nie jest źle.

Od jakiegoś czasu co dwa miesiące przychodzi koleś i spisuje licznik. Na podstawie poprzedniego spisu wyliczają ilość zużytej energii i przysyłają fakturę do zapłacenia.

W poprzednim roku przychodził koleś raz na pół roku, spisywał, wyliczali planowane zużycie i przysyłali druki wpłat. I z tego wyliczania zawsze wychodziło do zapłaty od 250 zł w okresie letnim do nawet 300 zł w zimę za jeden miesiąc

#energa #rachunki #prad #oplaty
  • 9
@goblin21: czyżby prąd podrożał ? ( ͡º ͜ʖ͡º)

ps. liczę że z pierwszym rachunkiem za prąd zwrócą mi się żarówy led. Jeśli nie, stwierdzę że energetyka kantuje już na całego.
@KleszczDionizy: Wiem że profit, i z chęcią bym to zrobił, ale umowa jest na dziadka, który od wielu lat nie żyje. Rodzicom nie chce się jechać 60 kilometrów by umowę przepisać na siebie, jako na właścicieli domu :/
@goblin21: To i tak za duzo. U mnie jest 6 domownikow, sprzeta kuchenne, centralne z pompa, hydrofor, zmywarka codziennie, pralka pewnie co drugi dzien, 2 telewizory, 2 laptopy, konsola, duzo swiatla i w okolicach 170 zlotych miesiecznie.

Nie moj biznes, ale przypilnuj domownikow, bo wyrzucacie w bloto duzo mamony.
@Pacjent: No ok a zerknij na ostatnia fakturę i powiedz mi ile jednostek zużyliście i ile za jednostkę płacisz.

U mnie są trzy wskaźniki opłaty za prąd:

Energia czynna całodobowo: 0,2547 za jednostkę

Składnik zmienny stawki sieciowej: 0,2298 za jednostkę

Stawka jakościowa: 0,0108 za jednostkę

Tych jednostek zużyto w ciągu dwóch miesięcy ponad 650

Może w kosztach tych jednostek jest taka duża różnica i dlatego masz niskie rachunki