Wpis z mikrobloga

Głupie pytanie z #fizyka #elektronika #raspberrypi

Chciałbym się dowiedzieć jaki byłby orientacyjny koszt prądu przy założeniu że Pi (zasilacz 5V, 2A) będzie chodziła 24h przez miesiąc.

Liczę to tak: 5V * 2A = 10W

10W * 720h (w miesiącu) = 7200Wh = 7,2kWh = czyli ok. 7 zł miesięcznie. Dobrze liczę?
  • 13
  • Odpowiedz
@StringerBell: Do dokładnych obliczeń musiałbyś jeszcze uwzględnić, że zasilacz nie ma 100% sprawności, jak jest dobry - to może ma 70%. Ale pewnie nie jesteś w stanie uwzględnić jakie będzie realne obciążenie CPU, więc jaki pobór prądu realny, za to - wg twoich obliczeń całkiem prawidłowo - zapewne więcej nie będzie.
  • Odpowiedz
@hrumque: Może inaczej, ogólnie sprawność 70% jest to słaba sprawność, większość zasilaczy takich małych pewnie tyle ma, bo siedzą w nich jakieś przetwornicę flyback i inne, ale nic nie szkodzi żeby zbudować zasilacz dobry i z większą sprawnością i takie też są, tyle że więcej kosztuje i je możemy nazwać dobrymi, a te twoje to takie normalne :)
  • Odpowiedz
@MarekK87: a gdzie ja napisałem, że we flyback nie ma trafo? napisałem, że flyback jest mniejszy i ma większą sprawność niż trafo na 50 Hz, które musi być "troszeczkę" większe by mieć zadowalającą sprawność.
  • Odpowiedz