Mam zamiar zainwestować w nowy sprzęt, do zastosowania ogólnego (programowanie, internety, jakieś gry). Jako, że są tu specjaliści od wszystkiego, to piszę z nadzieją na pomoc w złożeniu zestawu.
Budżet: ~2500 złota.
Oto co mam w starym kompie, może da się coś odzyskać:
-motherboard: ASUS P5QL/EPU
-proc: Intel Core2Duo E7500 2,93 GHz
-grafika: NVIDIA GeForce 240GT 1GB
-pamięć: Kingston DDR2 [PC-6400] 4GB
-zasilacz: Logic ATX 12V 2.2 compatible 230V
-obudowa: Logic 38 case
Komputer w lutym przyszłego roku skończy 5 lat, do tej pory nic w nim nie zmieniałem, spisywał się bez zarzutu (nawet go nie formatowałem ;)).
Proszę o sugestię, co kupić, co wymienić. Udałoby się w moim przedziale zmieścić z GTX 770?
Może być tak, że jakiś Modecom wysypie się po pół roku, a inny będzie działał 10 lat bez najmniejszych problemów. Na to nie ma reguły. Ale sama konstrukcja takich pseudo-zasilaczy woła o pomstę do nieba :)
@Sir_Nick: i5 4460 + GA-B85M-D3H + TT SE 530W + GoodRam 4GB 1600MHz + Club3D Radeon R9 280(bo najtańszy, możesz wziąć też od Asusa/MSI/Gigabyte ale są droższe, ale ten też będzie OK) + Zalman Z1 + Seagate 1 TB 7200rpm
Jeden z lepszych obecnie procesorów z zablokowanym mnożnikiem, porządna płyta - spokojnie do tego procka styknie, najwydajniejsza karta jaką dało się tutaj upchnąć, całkiem solidna obudowa, zasilacz budżetowy ale na pewno
@Shinu: 3k w zestawie z i5 4460, do gier już da radę, więc napisałem ze 3k to minimum. A że nie ma sensu oszczędzanie na reszcie podzespołów żeby mieć lepsze GPU to inna sprawa. Powiedziałbym nawet że lepiej zrobić na odwrót i w przyszłości kupić lepszą kartę.
Mam zamiar zainwestować w nowy sprzęt, do zastosowania ogólnego (programowanie, internety, jakieś gry). Jako, że są tu specjaliści od wszystkiego, to piszę z nadzieją na pomoc w złożeniu zestawu.
Budżet: ~2500 złota.
Oto co mam w starym kompie, może da się coś odzyskać:
-motherboard: ASUS P5QL/EPU
-proc: Intel Core2Duo E7500 2,93 GHz
-grafika: NVIDIA GeForce 240GT 1GB
-pamięć: Kingston DDR2 [PC-6400] 4GB
-zasilacz: Logic ATX 12V 2.2 compatible 230V
-obudowa: Logic 38 case
Komputer w lutym przyszłego roku skończy 5 lat, do tej pory nic w nim nie zmieniałem, spisywał się bez zarzutu (nawet go nie formatowałem ;)).
Proszę o sugestię, co kupić, co wymienić. Udałoby się w moim przedziale zmieścić z GTX 770?
@Sir_Nick: z pewnością zostaw zasilacz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#elektrodacontent
Może być tak, że jakiś Modecom wysypie się po pół roku, a inny będzie działał 10 lat bez najmniejszych problemów. Na to nie ma reguły. Ale sama konstrukcja takich pseudo-zasilaczy woła o pomstę do nieba :)
jedyna sensowna karta dzisiaj to gtx970
@bogdan607: sensowna o ile ktoś ma 1500zł na samą kartę, a tutaj budżet ograniczony, a wymienić w zasadzie wypadałoby wszystko
3k? nie wiem, z ktorej strony.
4k to minimum, nie ma sensu kupowac mocnej karty do lichego procesora czy ramow
Jeden z lepszych obecnie procesorów z zablokowanym mnożnikiem, porządna płyta - spokojnie do tego procka styknie, najwydajniejsza karta jaką dało się tutaj upchnąć, całkiem solidna obudowa, zasilacz budżetowy ale na pewno