Mam dwa pytania do nieco bardziej doświadczonych mirków piwowarów:
1. Jak nagazować risa, gdzieś słyszałem, że wypadałoby dodać trochę gęstwy i sam mam wątpliwości czy po ponad 5 tygodni fermentacji jakiekolwiek drożdże jeszcze żyją (28 BLG początkowe, po burzliwej zeszło do 12, nie mierzyłem jeszcze czy coś zeszło na cichej)
2. Jak bardzo zredukować ilość cukru na refermentację? Aktualnie kalkulator podaje 53g na 18l ale BLG po burzliwej dość wysokie, stout z
1. Jak nagazować risa, gdzieś słyszałem, że wypadałoby dodać trochę gęstwy i sam mam wątpliwości czy po ponad 5 tygodni fermentacji jakiekolwiek drożdże jeszcze żyją (28 BLG początkowe, po burzliwej zeszło do 12, nie mierzyłem jeszcze czy coś zeszło na cichej)
2. Jak bardzo zredukować ilość cukru na refermentację? Aktualnie kalkulator podaje 53g na 18l ale BLG po burzliwej dość wysokie, stout z
#gliwice
@rovart: Chyba Złoty Kurczak na rynku jest całodobowy ale ogólnie nie polecam