Mam dwa pytania do nieco bardziej doświadczonych mirków piwowarów: 1. Jak nagazować risa, gdzieś słyszałem, że wypadałoby dodać trochę gęstwy i sam mam wątpliwości czy po ponad 5 tygodni fermentacji jakiekolwiek drożdże jeszcze żyją (28 BLG początkowe, po burzliwej zeszło do 12, nie mierzyłem jeszcze czy coś zeszło na cichej) 2. Jak bardzo zredukować ilość cukru na refermentację? Aktualnie kalkulator podaje 53g na 18l ale BLG po burzliwej dość wysokie, stout z
@BrowarPERUN: Fermentowane było w 19-21C, pierwszy pomiar był po tygodniu burzliwej i było to 12 BLG, potrzymaliśmy jeszcze około 5 dni i nic nie ruszyło, zlane na cichą przy 12BLG. Po miesiącu cichej dalej 12, mierzone przed chwilą. Sprawdzę jeszcze co się stanie jak dodam drożdży piekarskich ale wiele wskazuje na to, że już nie zejdzie.