marcobolo via Wykop Mobilny (Android)
@cwsm111:
Nasza sprężarka CO2 znajdzie zastosowanie w browarach prowadzących produkcję od 500000 hektolitrów piwa rocznie.
W skrócie sprzęt z linku opłaci się kilku największym browarom w Polsce. Choć trzeba dodać, że zwrot z tej inwestycji to wiele lat. Nie wszyscy najwięksi to mają, vide Carlsberg i cześć browarów z pozostałych koncernów.
Nasza sprężarka CO2 znajdzie zastosowanie w browarach prowadzących produkcję od 500000 hektolitrów piwa rocznie.
W skrócie sprzęt z linku opłaci się kilku największym browarom w Polsce. Choć trzeba dodać, że zwrot z tej inwestycji to wiele lat. Nie wszyscy najwięksi to mają, vide Carlsberg i cześć browarów z pozostałych koncernów.
Robimy w Fortunie także piwa refermentowane w butelce, w których dwutlenek węgla tworzony jest przez żywe drożdże w ciągu 3 tygodni po rozlewie. Ale w dowolnej skali większej niż domowa nie da się i tak przeprowadzić rozlewu bez dostępu do czystego dwutlenku z zewnątrz (z powodu konieczności zachowania przeciwciśnienia no i przedmuchania butelek przed napełnieniem).
@Najmilszy_Maf1oso: podziękował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1) koncentracja z powietrza, oczywiście przeszkodą jest wystarczająca czystość (azot po koncentracji jest zanieczyszczony głównie tlenem) z zachowaniem wydajności, ale to oczywiście jedno z rozwiązań do zabezpieczenia w przyszłości
2) zbiornik z ciekłym azotem, to oczywiście większa inwestycja i zupełnie inna temperatura przed rozprężeniem
Wbrew pozorom dwutlenku więcej idzie na samym sprzęcie do rozlewu piwa (przedmuch butelki plus przeciwciśnienie w kopule maszyny) niż do korekty
No może poza browarami restauracyjnymi, tam większość oferty to klasyka, aczkolwiek często zrobiona z charakterem.