Witam szanownych ogrodników. Czy na obecnym etapie owocowania papryczek do zwalczenia inwazji mszyc nada się coś lepiej niż mospilan? Owoce rosną ładnie ale co mszyc #!$%@? to daj pan spokój #chili
Nic lepiej nie działa, ale wiadomo pamiętaj o karencji i nie psikaj jak pszczółki latają. Podobno można gąsienice biedronek pozbierać ale nie wiem czy są jeszcze/już na polach. Sam próbowałem olejku neem i nic nie dał.
Papryczka zapyli się sama czy trzeba w jakiś sposób pomagać? Uprawiam pierwszy raz więc niektórzy mogą uznać moje pytanie za głupie xD #chili #chilihead
@Ashby: papryczki sa samopylne czyli wystarczy pyłek z tego samego kwiatka - sam sie zapyli przy mocnym wietrze lub jak sie potrzaśnie papryczką. Ja dla pewności smyram opuszkiem palca wszystkie kwiaty, wtedy jak jakiś nie ma pyłku to dostanie od innego. Wazne tylko zeby nie przenieść tego pylku do innej odmiany, bo krzyżówki zazwyczaj wychodzą słabo, np ja niechcący zrobiłem w tamtym roku crossa denchai i bulgarian carrot, rezultat byl
Pytanie odnośnie thunder mt longhorn, czy tak rozbudowana roślina na etapie zaprzestania obrywania pąków jest ok? Pytam z czystej ciekawości bo miałem z tą odmianą trochę problemów i chciałbym się dowiedzieć czy/jak mocno w tyle jest ta roślina jeśli chodzi o jej rozwój. Wysokość bez doniczki to 50cm, siana na początku lutego. @gobi12 miałeś tą odmianę, co o niej sądzisz?
Ja bym powiedział ze nawet mocno wyciągnięta jest, ale przynajmniej nie będziesz mieć problemu z owocami taki jak ja mam. Podepnę sie ze swoim pytaniem bo tez o longhornie, najstarszy owoc mam bardzo nisko zaraz będzie dotykal ziemi, da sie go jakoś prowadzić zeby nie złapało jakiejś pleśni? Owinąć wokół doniczki albo coś?
Wysadzałem do ogródka papryczki (cyklon, jalapeno, de cayenn, posejdon, habanero) 27maja i niewiele ruszyły do góry. Podczas wsadzania dostały pod korzenie obornik, czy podsypać je np. azofoską czy może jeszcze poczekać?
P.S. Najgorzej jest z habanero które jest bardzo małe i troszkę listki ma przyżółknięte :( #chili
@matid28: poczekaj jeszcze z tydzień, na pewno na początku po przesadzeniu roślinę cała siłę pakuje w nowe korzenie. Z nawozem też nie przesadzaj bo to niemożliwe żeby już miały jałową ziemię
Bo roślina całą moc przerobową skieruje w kwiat i owoc, obrywamy zeby się lepiej rozwinęła i wtedy będzie w stanie utrzymać wiecej i wieksze papryczki :)
Ja bym powiedział że tez zależy od liścia, jak są cienkie to roślina nie da rady im dostarczyć wody, superhoty natomiast mają takie mięsiste ze kochają słońce. Moje w tym roku wystawiam na słońce od samego początku, rok temu chroniłem firanką, teraz to na yolo :D
Ceny kart graficznych na allegro Teraz z kolorkami ( ͡°͜ʖ͡°) Zielony kolor oznacza spadek ceny względem ostatniego pomiaru, czerwony oznacza wzrost. Jak na razie większość na czerwono, ale bądźmy dobrej myśli.
Moim marzeniem jest kupić 6700xt i opylić 1060 6GB na olx póki takie ceny są, za moją dalem 1000zl a miala jeszcze 2 lata gwarancji no i to najszybszy aorus elite 9gbps
Masz tu poradnik z którym ja zaczynałem, na pewno jeśli chcesz żeby coś z tego było będziesz musiał dokupić ziemie, doniczki itd ale na to przyjdzie czas. Ważna sprawa - najostrzejsze papryczki potrzebują więcej czasu na rozwój, owocowanie i dojrzewanie, niektórzy sieją juz początkiem stycznia, ale jeśli masz
Szukam przepisu na sos z #papryczki #chili bez marynowania aby wyszedł w smaku ostry Ketchup. Może coś na zasadzie ostrych sosów Rolewski. Do dyspozycji mam około 1kg habanero, trinidad Congo, lemon drop.
W tamtym roku (zdjęcie) robiłem polecany sosy z mango (wyszedł ostry curry), drugi wyszedł jakiś marchwkowoostry też lipa, trzeci nie pamiętam, też średni.
@-pafel: robisz po prostu keczup i oprócz pomidorów dodajesz surowe papryczki :) ja popatrzyłem na 2 przepisy na yt od kuchni lidla i pascala brodnickiego i wyszedł tak zajebisty keczup że ja #!$%@? do naczosów, pizzy, tostów idealny
Zmienił mi się wygląd aplikacji na androidzie, jest w ch. nieczytelnie. Nigdzie nie widzę zmiany wyglądu (dawniej chyba była, jaki widok się chce). Da się to jakoś naprawić? #pepper
Ja dostałem powiadomienie kiedyś ze jako jeden z nielicznych używam trybu kompaktowego, za dużo kosztuje zeby go rozwijać i usuwają. Przedtem było schludnie, jak coś było ciekawego to klikasz i masz szczegóły, a teraz jak jakiś festyn #!$%@?
Zrobiłem drugi swój ostry sos w zyciu. Habanero z mango i ananasem. Dałem dużo owoców ale też sporo papryczek bo ok 25-30. Jak spróbowałem to słodycz się ciutke przebija i od razu kop ostrości. Szczerze powiedziawszy że chciałem bardziej słodki, ale tej słodyczy #!$%@? nie czuć. Sosik w smaku spoko, aczkolwiek celowałem w bardziej owocowy niż takiego siepacza. No ale może się przegryzie i się wyrobi. Nawet jeśli nie to i tak
@luczjanoitaliano: lepiej jak jest ostrzejsze, moj pierwszy sosik przy próbowaniu byl idealny, ale jak juz dasz na mięso czy tam kanapke to de facto rozrzedzasz. Moje bylo za słabe, teraz zrobiłem 3-4 razy ostrzejsze i zobaczymy
Kurła, gadałem z jednym plantatorem że kupiłby trochę habanero, i żelepino. Miał się odezwać w tamtą środę i napisać mi że papryki dojrzały i czy potwierdzam zamówienie xd No ale się nie odzywał to pomyślałem że nie ma jeszcze, a szkoda bo cena bardzo fajna.
Dzisiaj ding dong pan kurier że paczka, ja wtf nic nie zamawiałem złodzieju naciagaczuu oszuście, patrzę przez otwór w kartonie i widzę paprykę :O Goscio po prostu mi wysłał towar nic nie mówiąc wcześniej xd, ale spoko nie codziennie kupuje się habanero za 20zł/kg xD. Tylko trochę mi teraz za dużo tego, wobec czego #rozdajo ale tylko #lublin
O ile owocowe sosy nie są moją najmocniejszą stroną, (pierwszy raz je robiłem i degustowałem) o tyle kiszonki i sosy a'la tabasco, to istne niebo w gębie i piekło w dupie. Od lewej: - mix jalapeno-habanero na sos a'la tabasco (słoik był wypełniony, papryczki pięknie sok puściły) - fermentowane jalapeno czerwone z dodatkiem habanero - mix chili (ok 100k shu) na lekki sos a 'la tabasco - fermentowane jalapeno zielone ponownie z habanero
@picasssss1 Jest sens kisić jeśli mam mix papryczek od Gobiego i niedużą ilość własnych? Problemem jest to ze nie mam czegoś typu jalapeno które by zrobiło po prostu ilość w słoiku, raczej objętościowo to będzie max 1litr pociętych
#chili