Pracownia Piwa - Big Chmielowski #p--o - Słabizna, jakbym zrobił takie piwko w domu to nie częstowałbym znajomych #piwowarstwo
- 0
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: może trefna butelka, bo czytam same zachwyty
- 0
#cydr wszedł jak złoto, więc teraz na łonie natury czas na #p--o. Amercian wheat jednak bez amerykańskich chmieli, a na niemieckich: mandarina i huel melon. Obiecanych mandarynek i melonów nie czuję, może to zapach natury zagłusza aromaty... albo to że nie mam teku #piwowarstwo
- 3
- 0
@BielyVlk: nie umiem czytać, pozdrawiam.
Nie ma to jak swój #cydr na łonie natury. Zdrowia ! #piwowarstwo
- 20
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: poziom fikuśności 9001
- 2
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: bezcześcisz kwaka -_-
@RomeYY: Gdzie kupić? bardzo rzadko jest na allegro, ale jak sie przejedziesz do brukseli to mozna kupic w co 2 sklepie pamiątkowym, dużo taniej niż na allgro/ebayu. Nawet sprzedają takie ogromne egzemplarze ponad litrowe. Pamiętam w jakiejś komedii (chyba romantycznej) była scena z takim ogromnym kuflem od kwaka, nie pamiętam w jakiej (google memory, sorry:( ). Challenge polegał na tym żeby wszystko wypić za
@RomeYY: Gdzie kupić? bardzo rzadko jest na allegro, ale jak sie przejedziesz do brukseli to mozna kupic w co 2 sklepie pamiątkowym, dużo taniej niż na allgro/ebayu. Nawet sprzedają takie ogromne egzemplarze ponad litrowe. Pamiętam w jakiejś komedii (chyba romantycznej) była scena z takim ogromnym kuflem od kwaka, nie pamiętam w jakiej (google memory, sorry:( ). Challenge polegał na tym żeby wszystko wypić za
http://pieniadze.fakt.pl/jakie-p--o-wybrac-na-majowke-radzi-fakt,artykuly,458228,1.html
ekspert faktu radzi jakie p--o wyrać.
mireczki piwoznawcy przyznać się który to z was.
#p--o
ekspert faktu radzi jakie p--o wyrać.
mireczki piwoznawcy przyznać się który to z was.
#p--o
- 0
@adamczo: dobre są opisy tych piw np.boczek w żywcu białym :D
- 2
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat:
strzał nawet nawet, bo to p--o jest dowalone kolendrą a niektórzy mają konotacje z pieczoną szynką, mięsem itp, co się stosuje z kolendrą. Może ten smak wyniósł z domu, bo matka mu robiła pieczony boczek z kolendrą (a wygląda na takiego, co lubi zjeść...)
strzał nawet nawet, bo to p--o jest dowalone kolendrą a niektórzy mają konotacje z pieczoną szynką, mięsem itp, co się stosuje z kolendrą. Może ten smak wyniósł z domu, bo matka mu robiła pieczony boczek z kolendrą (a wygląda na takiego, co lubi zjeść...)
No to zdrowia, piątek uważam za otwarty #piwowarstwo #p--o
Jasne ale z niechmielonych ekstraktów słodowych, około 50 ibu, ma marynce, first gold i sybilli, drożdże us-05.
Dokładnie 2 miesiące od warzenia, do powtórki, jeśli znowu będę miał okazję kupić ekstrakty o połowę taniej :)
Jasne ale z niechmielonych ekstraktów słodowych, około 50 ibu, ma marynce, first gold i sybilli, drożdże us-05.
Dokładnie 2 miesiące od warzenia, do powtórki, jeśli znowu będę miał okazję kupić ekstrakty o połowę taniej :)
@StayAlive: przy dobre nachmielonym piwie górnej fermentacji standardowy koncernowy lager wydaje się nie mieć kompletnie smaku ani aromatu a jeśli już to głównie nieprzyjemne nuty (skunks, utlenienie).
- 1
@StayAlive: na sam start jeśli nie chcesz zbyt dużo wydawać to wystarczy nawet około 200 zł. Potem doinwestujesz po jakimś czasie, jak już się wkręcisz w piwowarstwo.
#piwowarstwo
Flanders red ale zlane na dłuuuugą cichą. Myślę że minimum rok będzie stało. Przy okazji będzie to test dla nowego nabytku. Słoja fermentacyjnego. Zastanawiam się czy nie przejść na takie coś zamiast plastików.
Do piwa dodałem ok 30 g płatków dębowych z beczki po sherry. Po cichej, w smaku głownie czerwone dojrzałe owoce, zapowiada się ciekawie. Zapach natomiast to zdecydowana "końska derka" Jak ktoś nie wie jaki to zapach,
Flanders red ale zlane na dłuuuugą cichą. Myślę że minimum rok będzie stało. Przy okazji będzie to test dla nowego nabytku. Słoja fermentacyjnego. Zastanawiam się czy nie przejść na takie coś zamiast plastików.
Do piwa dodałem ok 30 g płatków dębowych z beczki po sherry. Po cichej, w smaku głownie czerwone dojrzałe owoce, zapowiada się ciekawie. Zapach natomiast to zdecydowana "końska derka" Jak ktoś nie wie jaki to zapach,
- 0
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat:
jeśli są rysy, to ciężko to domyć i lepiej się pozbyć fermentora. Tyle, że mając 20+ fermentorów jeszcze nie miałem przypadku, żeby mi się porysowało, więc trzeba się postarać żeby coś takiego narobić... Sprzedawca poleca mycie gąbką, żeby przypadkiem nikt nie zdzierał osadu druciakiem :)
Każdy fermentor można zdezynfekować do zera. Ja używam 1% podchloryn (zalewam cały pojemnik) i nie ma szans, żeby cokolwiek przeżyło, nawet biofilmy się rozpuszczą.
jeśli są rysy, to ciężko to domyć i lepiej się pozbyć fermentora. Tyle, że mając 20+ fermentorów jeszcze nie miałem przypadku, żeby mi się porysowało, więc trzeba się postarać żeby coś takiego narobić... Sprzedawca poleca mycie gąbką, żeby przypadkiem nikt nie zdzierał osadu druciakiem :)
Każdy fermentor można zdezynfekować do zera. Ja używam 1% podchloryn (zalewam cały pojemnik) i nie ma szans, żeby cokolwiek przeżyło, nawet biofilmy się rozpuszczą.
- 0
@adamczo: Trza będzie kiedyś spróbować z tym podchlorynem.
Zebrałem gęstwę po tym flandersie, pewnie jakiegoś owocowego lambika zrobię albo coś pod te drożdże.
Zebrałem gęstwę po tym flandersie, pewnie jakiegoś owocowego lambika zrobię albo coś pod te drożdże.
U mnie jutro warzenie flanders red ale. Co prawda nie piłem nigdy piwa w tym stylu, ale dzięki piwowarstwu mogę sobie je zrobić :)
Na stole :
-kwiatek
-reklamówka
Na stole :
-kwiatek
-reklamówka
- 0
@playand1: Roeselare Belgian Blend - drożdże a w zasadzie mieszanka drożdży i bakterii, ponoć zalecana do tego stylu, ale różnie ludzie robią. Nie sadzę aby się nadawały do zbierania gęstwy. Producent zaleca długą fermentację, nawet do 18 miesięcy :) To nie będzie szybkie piwko. Dlatego będę robił je w szklanym gąsiorku, potem dodam płatków dębowych z beczki po winie.
Tak że, uwarzyć je to nie problem, problemem jest czekanie :D
Tak że, uwarzyć je to nie problem, problemem jest czekanie :D
- 0
Polskie piwne El dorado na wyspach zdaje się nie mieć końca #p--o
- 0
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: ale juz nie ma takiej podniety, jak z tymi pierwszymi piwami, z całym szacunkiem do Simona, ale każda jego recenzja wygląda tak samo, w większości przymiotniki fresh, juicy, hoppy itd., beka z typa
- 0
@RomeYY: w sumie racja, też sobie o tym ostatnio pomyślałem. Oglądałem tylko degustacje z naszymi piwami, ale inne chyba wyglądają podobnie.
Ale piwa za darmo ma i to połowę takich, których ja mieszkając w Polsce nie piłem :)
Ale piwa za darmo ma i to połowę takich, których ja mieszkając w Polsce nie piłem :)
- 1
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: jak go słucham mam ochotę na ciechana
- 0
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: ale odnośnie browara cieczana portera to nas ten Pan okłamuje, nieładnie, ohydne p--o
to jak to jest z tą zółcią wołową w piwie? Dodaja czy nie dodają? #p--o #pijzwykopem #piwowarstwo
- 3
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: pierwsze co mi się skojarzyło - właśnie koszty, czy opłącałoby się wlewać żółci zamiast chmielu? Kiedyś sam myślałem że a-----l nadawany jest poprzez dodanie spirytusu, ale odkąd zrobiłem pierwsze p--o z puchy - jakoś już nie jestem co do tego przekonany
- 2
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: szczegóły!
- 1
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: Swoje muszę sprawdzić, choć ma dopiero 2 tyg w butelkach.
Dziś szybkie bezstresowe piwko z ekstraktów (nabyłem 6 po atrakcyjnej cenie kiedyś) chmielone po ok 30 g marynką, first goldem i sybillą. 21 litrów ,11,7 brix, ibu około 50, zadane jednodniową gęstwą us-05 i przeniesione do 16 stopni.
Co wyjdzie? Nie wiem, Ma być lekkim piwkiem na wieczór więc pójdzie w kega do szybkiego wypicia.
Jako że kolejna warka będzie małym jubileuszem, mam w planie ruskiego imperialnego stouta. Jeśli piwowarzy z wypoku robili i wyszło coś ciekawego to z chęcią poznam przepisy.
Zdjęcie
Co wyjdzie? Nie wiem, Ma być lekkim piwkiem na wieczór więc pójdzie w kega do szybkiego wypicia.
Jako że kolejna warka będzie małym jubileuszem, mam w planie ruskiego imperialnego stouta. Jeśli piwowarzy z wypoku robili i wyszło coś ciekawego to z chęcią poznam przepisy.
Zdjęcie
- 2
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat:
Ja robiłem RIS z 9,5kg słodów na 36l garze. Było ciężko. Wyszło 22l 24,5blg
Kolejny eksperyment - strong barleywine - 10kg słodów. Było jeszcze ciężej... 20l, 27,5blg
Ja robiłem RIS z 9,5kg słodów na 36l garze. Było ciężko. Wyszło 22l 24,5blg
Kolejny eksperyment - strong barleywine - 10kg słodów. Było jeszcze ciężej... 20l, 27,5blg
- 1
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat:
więc tak:
jak byłem początkującym, to parę razy zrobiłem mocno p--o (20-21blg), na które rozsypałem drożdże - fermentacja była ok, problemowe natomiast stawało się nagazowanie - nawet po paru miesiącach nagazowanie było słabe, niewiele większe niż w bitterach. Jeśli koniecznie chcesz zrobić na suchych z paczki - to weź 2 paczki, to powinno zredukować problem.
Obecnie testuję gęstwę 1056. Z piw, które piłem na tych drożdżach - fajny, neutralny
więc tak:
jak byłem początkującym, to parę razy zrobiłem mocno p--o (20-21blg), na które rozsypałem drożdże - fermentacja była ok, problemowe natomiast stawało się nagazowanie - nawet po paru miesiącach nagazowanie było słabe, niewiele większe niż w bitterach. Jeśli koniecznie chcesz zrobić na suchych z paczki - to weź 2 paczki, to powinno zredukować problem.
Obecnie testuję gęstwę 1056. Z piw, które piłem na tych drożdżach - fajny, neutralny
ziemniaki z cebulą na obiad je, ale na #p--o mu nie szkoda #cebula #pijzwykopem
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: butelki i etykiety bardziej pasują na tanie wina :D
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: Raging Bitch, lubię.
Robienie piwa w domu to nie tylko sukcesy i dobre piwko, zdarzają się też porażki. Oto jedna z nich, wylewana w kanał zakażona czymś black ipa
#piwowarstwo #p--o
#piwowarstwo #p--o
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: olej rurkę
- 0
@JackMaster: akurat w tych sprawach jestem ru-rurkowcem :D
@gumis112211: była taka opcja w planach, ale najbliższy znajomy z aparaturą mieszka 30 km ode mnie
@gumis112211: była taka opcja w planach, ale najbliższy znajomy z aparaturą mieszka 30 km ode mnie
Ktoś tu chyba coś z----ł. Premiera miała być 6 grudnia o 18, a ja kupiłem dziś w tesco. Grzech było nie brać. #p--o
- 0
@Nadrill: to całkiem inny styl niż black hop i nie porównywałbym, ale powiem Ci tak, jak smakuje Ci p--o z Alebrowaru to też Ci podejdzie.
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: to za chiny ludowe nie moze miec ibu 100 skoro mowisz ze goryczka srednia.
Kupiłem grolscha w biedronce za 2,45. Kiedyś myślałem że to szczyt dobrego piwa. Nawet nie ma co komentować. 15/100 na ratebeer potwierdza moją aktualną opinie. Typowy lager typu ciechan wyborne (15/100 na ratebeer) i tatrą (11/100). #p--o
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: JA TEŻ NAJPIERW SPRAWDZAM OCENE I JAK MA NISKOM TO TESZ MI NIE SMAKUJE POTEM P--O XD
- 0
@Rajca: hehe no tak, tyle że to pusza akurat była, niemiej nie polecam. Ale w sumie cena raczej ok, adekwatna do jakości, puszka normalnie, nie wiem ile, ale chyba powyżej 4 zł.
Nie ma to, jak dobrze zacząć tydzień. Jednak dobrze jest mieć siostrę za granicą. #p--o #cydr #mamtosiechwale
@Oswiadzczam_ze_skonczylem_13_lat: a jaki fajny kot B)
jak można nie lubić piwa?? albo bezcześcić je dodając soku? #p--o #pytanie
W końcu browar doczekał się śrutownika.
Trza to opić.
Zdrowia mireczki piwowarzy !
śrutownik to tylko kolejny etap, musiało to prędzej czy później nastąpić ;)
To już jest droga tylko w jedna stronę...