Jeśli chce Ci się bawić to polecam kupić sobie dobry kark wieprzowy, wrzucić na dobę do solanki 8%, wypłukać, zapakować próżniowo z kapką oliwy, wrzucić do SV na jakieś 12h 73*C, wyjąć, ostudzić całkowicie. Potem kroisz w plastry, kładziesz na dobrej patelni na małej ilości oleju i smażysz z jednej strony. I robi Ci się z dołu bardzo chrupka skórka, a reszta mięsa jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach ;).
@Czarny102: Nie, no bez jaj :) Ja pisalem o kawalku miesa z rozbefu np. Po prostu zlezala wolowina, znaczy dojrzala :) Jak nie masz dobrego zrodla to takie sa naprawde ok.
@nikifor: Mam. Na poczatku po prostu uzywalem ...frytownicy :) Tyle, ze z zewnetrznym regulatorem temperatury i mala pompka akwaryjna dla mieszania wody wrzucona do srodka. Dzialalo idealnie, ale bylo malo wygodne. Sprawdzilem, ze mi to smakuje i potem kupilem cyrkulator Anova Precision. Dziala jak trzeba. Robilem oczywiscie steki z wola ;) ale tez ze schabu - 3cm plaster schabu przygotowywujasz s-v, potem wykanczasz i mlaskasz jak swinia ;) Na calym przekroju
@soadfan: medium. Oczywiście przygotowywane metoda sous-vide a potem wykończone na węglu. Ze zwykłego schabu można zrobić świetnego , soczystego stejka :)
#jedzenie #gotujzwykopem #ciekawostki #pytanie #gruparatowaniapoziomu
Nie jest tak zle jak piszesz. Dojrzala wolowina z Biedry daje rade. W kazdym razie jak nie dowiaza Kobe do osiedlowego sklepiku ;)
@niochland: Tak to wlasnie wyglada :)
, soczystego stejka :)