@Gezino: Hej!
Kwasowość w kawie jest bardzo złożonym tematem. Można wyróżnić tę pozytywną jak i niepożądaną. Generalnie, kwasowość jest immanentną cechą kawy i jednym z jej największych walorów. Większość konsumentów przyzwyczajona jest jednak do kawy ciemno palonej o znikomej lub żadnej kwasowości i przez to wydaje nam się, że ten smak nie powinien występować w kawie. A dlaczego tak jest? Obejrzyj sobie ten materiał: https://www.youtube.com/watch?v=E6xNyRFnKTs
Pozdrawiam!
Kwasowość w kawie jest bardzo złożonym tematem. Można wyróżnić tę pozytywną jak i niepożądaną. Generalnie, kwasowość jest immanentną cechą kawy i jednym z jej największych walorów. Większość konsumentów przyzwyczajona jest jednak do kawy ciemno palonej o znikomej lub żadnej kwasowości i przez to wydaje nam się, że ten smak nie powinien występować w kawie. A dlaczego tak jest? Obejrzyj sobie ten materiał: https://www.youtube.com/watch?v=E6xNyRFnKTs
Pozdrawiam!
Chodzi o to, że jeli chcesz się dowiedzieć czegoś o kawie, zapytać o to skąd różnice w smaku w poszczególnych sieciach, jak się tam pracuje, dlaczego kawa taka droga itd., to masz ku temu okazję.
Pozdrawiam!
Sprawdź Wilfa Svart, Baratza Encore, lub najlepiej Virtuoso. Sam używam tego ostatniego i jestem zadowolony.
Pozdrawiam!
Tak jak mówiłem, nie oceniam samego baristy ale charakter mieszanki, jakość samego ziarna, co jest rzeczą dość obiektywną i nie trzeba do tego zbyt wielu prób. Poza tym, shoty w McCafe czy Starbucksie są robione w automacie, zatem rola baristy jest tam żadna. Podobnie jak kawa przelewowa np. w Costa Coffee. cały proces w każdej kawiarni jest bardzo zautomatyzowany, przyglądałem się jak przygotowywano mi napój i nigdzie nie spotkałem