@Uchachany_Baran: Bo? Nie mam zielonego pojęcia czemu "złe korporacje zajmujące się żywnością" miałyby przepuścić coś takiego. Nie dość, że naturalne - czyli usuwa brzydkie skojarzenia z konserwantami, to jeszcze produkują to "dupne" bakterie, czyli powinno być łatwe i tanie w uzyskaniu. Aaa, no i nie można tego opatentować, bo to natura stworzyła.
jak zwykle, to, czego szukano w procesach chemicznej syntezy, już dawno wynalazła natura. Moim zdaniem to odkrycie ma kapitalne znaczenie. Bo do tej pory walka o lepsze konserwanty, była walką na zasadzie wyważenia racji ochrony żywności przed psuciem z jednej strony, oraz bezpieczeństwa dla konsumenta z drugiej. A bizyna jak wynika z tych informacji jest bezpieczna i skuteczna zarazem.
@Farrahan: nawet na stronie University of Minnesota, we wzmiance o odkryciu nie ma odwołania do żadnego z czasopism naukowych, więc na taką publikację będziemy musieli jeszcze poczekać
Jest znacznie lepsza niż wszystko, co dotychczas stosowaliśmy. Nie zmienia wartości odżywczej, nie dodajemy żadnego związku chemicznego, lecz naturalnie występujący składnik – tłumaczy dr O’Sullivan.
Co za ściema... Mam uwierzyć, że doktor chemii twierdzi, że owa bizyna nie jest związkiem chemicznym?
@Lodzu: Sama może nie. Ale niestety różnie bywa z mieszankami. Przykład - Benzoesan sodu sam w sobie nie jest raczej groźny. Jest masowo dodawany do napojów gazowanych, ale w połączeniu z witaminą C (która również jest pchana na potęgę) może tworzyć rakotwórczy benzen.
Nie rozumiem tej fobii przed "sztucznymi konserwantami" i zachwytów nad naturalnymi substancjami. Natura dostarcza wiele substancji, które w sposób ekologiczny, naturalny i bez chemii wyprawią człowieka na tamten świat. Chociażby naturalne muchomory sromotnikowe czy tez naturalny cyjanowodór występujący w migdałach.
@zaslav: Poza tym "sztuczny konserwant" jest zwykle dokładnie przebadany i jego zawartość w produktach żywnościowych jest dobrze kontrolowana. Natomiast większość "naturalnych" substancji w żywności nie była tak dokładnie przebadana.
Komentarze (74)
najlepsze
Nawet woda jest związkiem chemicznym.
Zastanawia mnie to, czy na pewno ta substancja jest takim cudownym konserwantem, skoro działa bakteriobójczo, a przecież żywność też pleśnieje.
Ma ktoś link do jakiegoś czasopisma naukowego? Bo jak na razie google znalazło mi tylko artykuły w np. The Telegraph.
Co za ściema... Mam uwierzyć, że doktor chemii twierdzi, że owa bizyna nie jest związkiem chemicznym?
Marihuana jest naturalna i jakoś nie jest cacy, tytoń też. Niektórzy ludzie naprawdę nie rozumieją że chemia to nasz świat, czyli rośliny też.
Przestałem czytać.
To teraz konserwują produkty spożywcze elektronicznie? Rany, ale ta technologia idzie do przodu...
cichaczem, powiadacie...