Zawartość masła w maśle
Przyzwyczaiłem się już do "soków" w kartonach 100% smaku, ponieważ na kartoniku musi pojawić się informacja, że jest to napój (co najmniej 20% owoców), nektar (co najmniej 50%), bądź sok (100%). Jednak producenci poszli już o krok dalej. Rezultaty wczorajszych zakupów:Parówki w 100%...
yegi z- #
- #
- #
- #
- 122
Komentarze (122)
najlepsze
na (nie)szczęście sanepid nie ma czasu ani siły przerobowej, żeby "każdy produkt sprawdzić"
Jak już ktoś napisał wyżej - normalna zawartość tłuszczu w maśle ok. 80%. (80g / 100g) * 3/4 = 60g / 100g -> czyli 60 %. Uczciwie napisali, że w maśle jest mniej tłuszczu. Zakop.
Co Ty chcesz od wymion? Wymiona to skóra, która jest bardzo dobrze rozdrobniona, i dodawana do WSZYSTKICH cienkich kiełbas (robionych przemysłowo, nie domowo), musi być też w KAŻDEJ parówce. Nie da się inaczej, i przestańcie już z tymi wymionami.. bo to normalny proces technologiczny.
Ciekawskich zapraszam tutaj:
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=887&Itemid=4
BTW polecam czytać dokładnie opisy masła i wybierać tylko te z minimalną lub zerową zawartością tłuszczu roślinnego (bo reszta to nie masło tylko mix).
Zawsze wydawało mi się, że 3/4 = 75% a nie 60%. Teraz odpowiedz sobie gdzie jest reszta tłuszczu.
Poza tym na tym konkretnym maśle nie ma informacji że te 60% tłuszczu to tłuszcz mleczny. Może być to na przykład: 60% roślinnego i 15% mlecznego (norm masła nie znam, nie wiem jaki jest próg tłuszczu mlecznego wystarczający do wykorzystania nazwy masło).
Polecam zakupy masła z dokładnie wyszczególnionym składem (tak, są takie).
tu jest ładnie to przedstawione ;)
http://demotywatory.pl/3163832/Manipulacja