Ciekawe. Ja w sklepach widzę prawie tylko brązowe, nawet teraz w lodówce mam 30 jaj i też same ciemne, brązowe. Co ciekawe, pamiętam, że kilkadziesiąt lat temu gdy mieszkałem latem na wsi u dziadków, to kury w ich kurniku znosiły białe jajka, przeważnie białe. Nawet się kiedyś potem zastanawiałem, dlaczego te jaja w handlu są brązowe, ale stwierdziłem że pewnie zależy to od rasy kur, że kwestia genetyczna i po prostu taka
To najlepszy tl;dr, jaki mogłem zrobić, oryginał zmniejszony o 67% (jestem botem)
Choć zarówno brązowe jajka, jak i ich białe wersje, zawierają według ekspertów takie same wartości pokarmowe i odżywcze, to dni ciemniejszych jaj mają być policzone.
Tak przynajmniej utrzymują przedstawiciele niemieckiej branży drobiarskiej, którzy wieszczą, że brązowe jajka znikną za jakiś czas ze sklepów.
Komentarze (8)
najlepsze
źródło: comment_DnDxocFGiFJlLcbWd5rQwl8diY2wtjRw
Pobierzźródło: HFC
Pobierz