Pluskwiaki w sklepie spożywczym
Pytanie nie brzmi: "Czy będziemy jedli owady?", tylko: "Czy wiemy, kiedy jemy produkt otrzymywany z owadów?" O historii i właściwościach koszenili/karminu/E120 – jaskrawoczerwonego barwnika produkowanego z pluskwiaków hodowanych na opuncjach w Peru, Meksyku i na Wyspach Kanaryjskich.
piotr-gasiorowski z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 2
- Odpowiedz
Komentarze (2)
najlepsze
Tak właśnie było. Patrz dwa poprzednie odcinki tej serii. Można dodać, że nazwa koloru czerwonego też się wzięła od określenia "robaka":
https://eksperymentmyslowy.pl/2023/11/20/skad-sie-wziela-czerwien-czesc-1-rozprawa-o-robokach/
https://eksperymentmyslowy.pl/2023/11/23/skad-sie-wziela-czerwien-czesc-2-od-czerwi-do-nazw-kolorow/