Salmonella w mięsie mielonym z Lidla Wiadomości Olsztyn
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
OlsztynN z- #
- #
- #
- #
- #
- 127
- Odpowiedz
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
OlsztynN z
Komentarze (127)
najlepsze
@smk666: nie mam pojecia czy jest badana wczesniej (ty pewnie tez), ale niewiele to zmienia, bo salmonella moze sie rozwinac pozniej, np przez zle przechowywanie. Poza tym jak nie bedziesz jadl surowego miesa to jest calkowicie nieszkodliwa. Dla mnie wiekszym problemem jest sposob w jaki sanepid informuje o tych nieprawidlowosciach.
1. Spodziewasz się, że zostanie zbadana każda paczka?
2. Przy badaniu partii każda próbka może być czysta, każda próbka może być skażona
3. Produkty do badania brane są z półek sklepowych co pozwala również ocenić czy nie doszło do rozwoju w transporcie
4. Czas badania (zależnie od metody) to 2-5 dni. Nie istnieje możliwość przetrzymywania tak długo towaru przed zwolnieniem do sprzedaży, bo zwyczajnie termin ważności ucieka, a to jest
Nie powiem jestem w szoku że ktoś mięso mielone z sklepu je surowe.
Gdzie tak mówią?W Małopolsce?
A tak poza tym kierownik do wora,wór do jeziora.
Już dawno nie kupuję niczego paczkowanego, bo aż strach... Kurde, albo salmonella, albo rtęć, albo robaki... Najzdrowsze z tego wszystkiego w tym kraju jest piwo, wódka i papierosy XD