Wg mnie dużo ważniejszym jest podział wg technologii produkcji: sery kwasowe, podpuszczkowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe.
Oczywiście twardość sera ma znaczenie - ale dopiero w dalszej klasyfikacji.
Jeszcze gdyby to było koło samych serów podpuszczkowych - to by to miało sens. Ale widzę np. takà ricottę, która jest typowym serem zwarowym, albo cream cheese, który jest serem kwasowym...
@emilwiaderny: z najgorszych możliwych ułożeń czegokolwiek, z jakimi się spotkałam w życiu, to właśnie ułożenie kolorami... ubrań w Charity Shopie w UK. Nie rozmiarami, a kolorami i aby znaleźć rozmiar często trzeba było szukać gdzieś wewnątrz ubrań metek, bo te, które były przy wieszakach, też było pomieszane i pozakładane na nie były inne ubrania w innych rozmiarach niż wskazywały (╥﹏╥)
Kurde, dla mnie to jak koło fortuny! Jak raz ojciec wymyślił, że łuszczyca może wynikać z jedzenia sera i odstawił mi ser na prawie dwa miesiące, to jakby słońce przygasło i powietrze gdzieś uszło. Życie bez sera to nie życie!
@Rasteris: chyba na oczy sera nie widziałeś ... okrągłe duże dziury mają sery gazujące - czyli szwajcarskie jak ementaler. Gouda jest płaska, praktycznie bez dziurek.... https://pl.wikipedia.org/wiki/Gouda_(ser)
Komentarze (34)
najlepsze
Naprawdę podzielili ser wg twardości?
Wg mnie dużo ważniejszym jest podział wg technologii produkcji: sery kwasowe, podpuszczkowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe.
Oczywiście twardość sera ma znaczenie - ale dopiero w dalszej klasyfikacji.
Jeszcze gdyby to było koło samych serów podpuszczkowych - to by to miało sens. Ale widzę np. takà ricottę, która jest typowym serem zwarowym, albo cream cheese, który jest serem kwasowym...
Jak raz ojciec wymyślił, że łuszczyca może wynikać z jedzenia sera i odstawił mi ser na prawie dwa miesiące, to jakby słońce przygasło i powietrze gdzieś uszło. Życie bez sera to nie życie!
Gouda jest płaska, praktycznie bez dziurek....
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gouda_(ser)
Tak samo komentują na zachodzie nasze flaczki ¯_(ツ)_/¯