PAVLOVA - królowa wśród deserów bardzo łatwa do zrobienia
Beza Pavlova znana też jako Tort Pavlova lub po prostu Pavlova (Pawłowa) to nowozelandzki i australijski deser, który nazywany został na cześć królowej rosyjskiego baletu - Anny Pawłowej. Krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku beza z pysznym kremem oraz świeżymi owocami.
MG78 z- #
- 120
Komentarze (120)
najlepsze
@Jake_921: śmiechłam XD
Co ciekawe za większość światowej produkcji kiwi odpowiadają chiny, a owoc ten nazywany jest inaczej chińskim agrestem. Nazwa kiwi została użyta pierwszy raz w Nowej Zelandii w celach marketingowych (chodziło o skojarzenie z ptakiem kiwi i Nową Zelandią).
Kiwi ma wiele różnych odmian, a całkiem sporo kiwi produkowane jest również w Europie!
Albo włochatym ziemniakiem
Z zewnątrz cukier, w środku tłuszcz, cóż może być lepszego? (ʘ‿ʘ)
- potrzeba skrobi ziemniaczanej, ale jak nie ma, może być mąka ziemniaczana
to poziom zaufania spada mi do takiej osoby dramatycznie nisko. (╯°□°)╯︵ ┻━┻
nie można robić ludziom wody z mózgu, to jedno, a to samo.
Suche i twarde, jak styropian z cukrem.
Niby zrobione wg przepisu, beza zostawiona na noc. Dzisiaj zaglądam, a tam kałuża... Co poszło nie tak? Nadaje się do jedzenia mimo tego?
Ok, to spróbuję dokończyć, choć niestety jest już bardzo połamana (próbowałem odkleić i przenieść na deskę).