Wrócimy wrócimy tylko właściciele się zmienią. Bylo wielu właścicieli wielu lokali a bedzie ich tylko paru i to takicha z nie polsko brzmiącymi nazwiskami. Taki jest plan od samego początku ( ͡º͜ʖ͡º)
@zaklad_weterynarii_spolecznej: przydałaby sie taka lista "100przejetychbiznesow" gdzie nikt po prostu chodzić nie będzie ( ͡°͜ʖ͡°) Można jakoś zweryfikować że właściciel sie zmienil i podejrzeć na jakiego? W KRS chyba, co?
Jacy wy jesteście naiwni, myślicie że inne miernoty im podobne by działały inaczej? Trzeba mieć wąski światopogląd żeby nie widzieć co się dookoła dzieje, w każdym kraju podobnie a wy PIS to PO tamto i tak się żrecie nie zdając sobie sprawy co się tak na prawdę dzieje. To jest z góry zaplanowana akcja. Czesi też próbowali ale widać że uja moga. Narracja przychodzi skądś indziej
@lowrider4you: kraje rozwinięte, mają najgorsze akcje ( bo tam było zawsze dobrze i trzeba ich dojechać stanowczo ), kraje średnie i wshodzące jak polska mają średnie restrykcje, bo nie można przesadzić te kraje pamiętają że władze czasem trzeba pogonić, są jeszcze najbiedniejsze i w europie np. rumunia i tam jest looz największy. elo i point za spostrzegawczość!
Napisałem cos w ten deseń jakiś czas temu w podobnym temacie to zebrałem ponad 200 minusów i zwyzywali mnie od pisiorow ¯_(ツ)_/¯ Miernoty z pisu robią to co dyktują depesze i rozkazy wuj wie skąd albo innego Żymu, ale czemu tak robią to już pewnie nie wiedzą... Tak samo byłoby i za Tuska i innej pacynki.
Kilka z tych restauracji zamknęło się niezależnie od obecnej sytuacji, kilka nawet przed pierwszym lockdownem. Mocno clickbaitowy serwis, slajdy, nawet bez zdjęć restauracji tylko zdjęcia ze środków. Sporo miejsc niewyróżnionych na liście, bo zamkniętych lokali cały czas przybywa. Jeśli lockdown utrzyma się, tak jak branża przewiduje, do maja-czerwca, to liczba zamkniętych miejsc może dobić do trzycyfrowej. Kilku znajomych właścicieli miejsc mówi otwarcie, że do kwietnia nie wytrzymają, czynsze nie spadły, kilku nadal
Wykopki nie ogarniają o co chodzi. Każdy kto miał restaurację jako spółkę i przestaje wychodzić na plus ten tę firmę po prostu zamyka. Nie ma sensu dopłacać skoro możecie sobie narobić długu, spółkę dać w likwidację i założyć drugą... Sp zoo ma 5 tysięcy kapitału, zazwyczaj restauracja wynajmuje lokal, większość sprzętu leasinguje, opłacacie tylko zobowiązania wobec skarbu państwa, najlepiej jeszcze tak zostawić z 4k na minusie (na wszelki wypadek trochę mniej niż
@Lorenzo_von_Matterhorn: Wlasnie wiele covidowych bankructw to sa takie kontrolowane upadlosci a nie realne wyzerowanie kont, po prostu to sie oplaca robic w takiej sytuacji
@Lorenzo_von_Matterhorn: Dokładnie tak jest , zreszta trzeba byc kretynem zeby w tym kraju zakładać jdg zamiast spółki z.o.o , kiedyś popełniłem taki błąd , i musiałem srogo odpokutować
Zakop za brak porównań z poprzednimi latami. Gastro w Warszawie to bardzo specyficzna branża, żeby nie powiedzieć "tymczasowa", powiedzmy "bardzo dynamiczna". Każdego roku zamyka się kilka, kilkanaście "modnych" lokali, otwierają się w ich miejsce nowe. Często tworzą je ci sami "restauratorzy".
Część przestaje być "modna", część nie umie utrzymać poziomu, część to zwykłe wałki finansowe, a część to zwykła walka o konkretne lokale usługowe. Mimo, że gastro może funkcjonować tylko na wynos
Komentarze (126)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
To jest z góry zaplanowana akcja. Czesi też próbowali ale widać że uja moga. Narracja przychodzi skądś indziej
Napisałem cos w ten deseń jakiś czas temu w podobnym temacie to zebrałem ponad 200 minusów i zwyzywali mnie od pisiorow ¯_(ツ)_/¯
Miernoty z pisu robią to co dyktują depesze i rozkazy wuj wie skąd albo innego Żymu, ale czemu tak robią to już pewnie nie wiedzą...
Tak samo byłoby i za Tuska i innej pacynki.
@DodatnieUjemny: zupa to 15-25 zł i to raczej liczymy tanie lokalizacje.
Komentarz usunięty przez moderatora
@niebieskamarchewka: ale jak to? w tramwaju widziałem jak ratusz się chwalił że czynsze nie zostały zwaloryzowane ma rok 2021 :(((
Część przestaje być "modna", część nie umie utrzymać poziomu, część to zwykłe wałki finansowe, a część to zwykła walka o konkretne lokale usługowe.
Mimo, że gastro może funkcjonować tylko na wynos