Krótka historia pierników. Upiecz je jak przed wojną
Serwowano je podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych oraz świąt i ozdabiano je nawet złotem. Zajadał się nimi sam król Zygmunt Stary, pisał o nich Fryderyk Chopin. Ciasto na ten przysmak przekazywano jako część wiana panny młodej. Pierniki towarzyszą nam od setek lat.
Czajna_Seczen z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 14
- Odpowiedz
Komentarze (14)
najlepsze
Nie ma tam wskazówek, w jakiej temperaturze piec ("w nie za ciepłym piekarniku, pod koniec podnieść temperaturę"). Z drugiej strony - nie muszę już smarować blachy woskiem, tylko używam papieru do pieczenia :)
@Arhus
Imbirki:
14 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko, nieco skórki cytrynowej, 1 łyżka sproszkowanego imbiru. Ucierać pół godziny (współcześnie, w robocie, rzecz jasna, krócej - przyp. tłum.). Dodać 14 dag mąki. Ostrożnie rozwałkować na pół palca, wykroić foremkami. Odstawić na 4 godziny (w tym czasie w jakiś sposób się mojej babci "rozwarstwiały" - górna część nieco rosła, spód zostawał, przez co wyglądały jak zlepione z dwóch warstw. Mnie to nigdy