Bardzo szanuje Pana Artura. Często go widuje w jego sklepie w Gdańsku we wrzeszczu. Posiada na stanie wszystko co potrzebne do domowego , jedzeniowego rzemiosła- od artykułów piwowarskich, winiarskich, serowarskich, wędzarniczych.. Kilka wypłat u dziada zostawiłem ( ͡°͜ʖ͡°)
@pu100stan: Wiadomo że ceny wyższe niż w necie, ale na sklepie ma rzeczy których nigdzie indziej w trójmieście się nie kupi .¯\_(ツ)_/¯ A jak sie kupuje taką wędzarnie z elektronicznym sterownikiem za kilka tysi, to lepiej dopłacić te 200zł, żeby potem nie było problemów z gwarancją czy kupnem części zamiennych. No i też w awaryjnych sytuacjach nigdzie indziej nie kupi się dodatkowych drożdży górnej fermentacji do piwa. Przynajmniej to jest jedyny
@PeaceUN: nie ma tam żadnych znaczacych bakterii- mięso było peklowane przy uzyciu peklo-soli, było suszone kilka dni, a następnie trafiło do wędzarni na cały tydzień. Praktycznie zerowa wilgotność w połączeniu z działaniem nitrytu powoduje zatrzymanie rozwoju wszelkich drobnoustrojów.
@PeaceUN: peklosól, wędzenie i suszenie. Te wszystkie trzy czynniki hamują rozwój bakterii. W przypadku zwykłych wędlin wystarczyłby jeden z tych zabiegów, ale jako że kindziuk jest wędliną "dojrzewającą" która ma leżeć kilka miesięcy i dłużej to zasługuje na specjalne traktowanie. Z tego co pamiętam to jeszcze dodatkowo w przepisie do mięsa była dodana porcja spirytusu xD
Komentarze (146)
najlepsze
Mniam.