Producenci oleju palmowego kontratakują. Ujawniono wielką machinę propagandową
Od artykułów prasowych na zlecenie przez fundowanie badań naukowych po twardy lobbying w sercu Unii Europejskiej. Rządy Malezji i Indonezji, które kontrolują 85 proc. wartego 60 mld dol. rynku oleju palmowego, pompują krocie w wielką kampanię PR, która ma uchronić ten produkt przed losem tytoniu.
xandra z- #
- #
- #
- #
- 79
- Odpowiedz
Komentarze (79)
najlepsze
https://www.independent.co.uk/life-style/palm-oil-health-impact-environment-animals-deforestation-heart-a8505521.html
To nie jest sprawa ani technologii, ani zdrowia, ani ekologii, to jest machlojka polityczna.
Z chemicznego punktu widzenia olej palmowy jest najlepszym tłuszczem roślinnym do zastosowania w procesach wysokotemperaturowych zaraz po oleju kokosowym, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie, ma mniejszą zawartość wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli mniej się utlenia, czyli produkuje mniej rakotwórczych rodników, więc przemysł ochoczo go stosuje, gdyż- poza niską ceną- jest maksymalnie bezpieczny dla konsumenta, i nie wymaga praktycznie dodawania sztucznych antyutleniaczy, które i tak po podgrzaniu szlag trafia. Argument prozdrowotny
A porownujac np do extra virgin oliwy z oliwek to np tloczony i spozywany na zimno palmowy bedzie gorszy. Jesli jednak bedziesz chcial uzyc do smazenia to palmowy bedzie lepszy ze wzgledu na wyzsza temp dymienia.
I tak jest z kazdym olejem.