Jakkolwiek niebyloby to „straszne” to przyjemnie się ogląda takiego prosa. Rozebrał tego prosiaka aż miło. Z szacunkiem do mięsa, nic się nie zmarnowało, pewność w ruchach i ogromna znajomość świńskiej anatomii. Brawo!
@Vein: Ostatnio biłem świniaka z teściami 2 tygodnie temu. Przepisy przepisami, a bicie idzie hurtowo u każdego gospodarza. Jedna w miesiącu to powiedziałbym, że norma. Ceny po prostu lepsze niż na skupie. Mięso ze sklepu to właściwie nie wiem, jak smakuje.
@pcpc: nie opowiadaj bajek. Od małego brałem udział świniobiciu, i widziałem kilku lepszych i trzeźwych nawet fachowców. Ale nigdy to tak szybko się nie odbywało. Niby teraz idzie szybciej, dzięki opalaniu. Ale 15 minut i tak jes nierealne.
widac ze fachura, az sie milo patrzy, ojciec mi kiedys mowil ze dobrego ''masorza'' idzie poznac po tym jak swiniaka bije i jak go patroszy, nie wiem jak ten Hiszpan go ubil ale patroszenie to majstersztyk
@macabrankov: mogli tez zastrzelic... masarz ktory przychodzil do moich przodkow mial urzadzenie na naboj z kabekaesu (5.5mm chyba) przykladal do czola i bach.
@wojtoon dokładnie. Tu mamy tucznika jakieś 150 - 170 kg w dodatku otluszczonego w #!$%@?, wg klasyfikacji to jakieś O lub P. No i WBC cokolwiek słaba tu wyjdzie przy takim udziale jelit i sadla, a i łeb wielki!
@wojtoon klasy ubojowe SEUROP, najlepsza S. Badana przez udział sadla do mięsa na schabie, podczas uboju. WBC, waga bita ciepła, czyli masa tuszy po oprawieniu i bez głowy, czasami też bez nóg przednich jeśli jest konfekcja agencyjna. WBC to parametr wybijowosci czyli stosunek tej masy do masy żywej, czyli tej schodzącej z auta.
Ach pamiętam czasy jak się w parniku wodę od rana gotowalo żeby swinke sparzyć i potem odrapac jak już leżała na drzwiach od stajni.... Potem w parniku się parzyło kielbe a w garze dusila się swierzynka....
Komentarze (221)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@grudnik76: doedukuj się
@pcpc: nie opowiadaj bajek. Od małego brałem udział świniobiciu, i widziałem kilku lepszych i trzeźwych nawet fachowców. Ale nigdy to tak szybko się nie odbywało. Niby teraz idzie szybciej, dzięki opalaniu. Ale 15 minut i tak jes nierealne.
źródło: comment_qihlBiJFlVTrTMdvmdv6IndcNYlnFaHL.jpg
Pobierzźródło: comment_ByVNcMKoZ88aY0PnsL6rQIeoeO7aRU30.jpg
PobierzDuże toto jak na 3 miesiące ( ͡° ͜ʖ ͡°)