Historia karpia na Wigilii? Na stół wprowadzili go dopiero... komuniści
Na początku XX w. w Polsce karp powszechnie spożywany był głównie przez Żydów.W 1948 roku ówczesny minister przemysłu Hilary Minc (wywodzący się z żydowskiej rodziny Oskara Minca i Stefanii z domu Fajersztajn) rzucił hasło „karp na każdym wigilijnym polskim stole” i zainicjował "staropolski zwyczaj"
Erec_Jisrael z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 210
Komentarze (210)
najlepsze
@Erec_Jisrael: Miałeś jakiś powód dodać te tagi?
Tak jest z mięsem pieczonym grillowanym czy smażonym i tak samo z rybami mój teść jak zrobił płocie smażone w occie to myślałem że się porzygam, spróbowałem takich samych u kolegi i myślałem że mu wszystkie wpierniczę na raz takie były