@lazlo31: @kapitan_sebek: Według dr. hab. prof. UMCS Krzysztofa Grzywnowicza, biochemika i mykologa:
Cały czas wmawia się ludziom, że muchomor zielonawy (sromotnikowy) podobny jest do kani, co jest absurdem, bo każdy, kto ma biologiczne oko, nie widzi podobieństwa. Kanię można pomylić z muchomorem twardawym (jadalny, choć niesmaczny), z muchomorem czerwieniejącym (jadalny), z plamistym (wywołuje halucynacje)… Natomiast 99% zatruć muchomorem sromotnikowym to skutek tego, że przypomina on gołąbka zielonawego i grynszpanowego oraz
Ktoś w ogóle sugeruje się gównoartykułem na onecie zbierając grzyby? W dodatku takie, które łatwo pomylić z tymi trującymi? Chyba, że ktoś zbiera dla teściowej... :D
Ja się słabo znam na grzybach, tak że jeśli już zbieram, to tylko borowiki, podgrzybki i koźlarze - na dodatek tylko te podgatunki, które rozpoznaje (w sensie wyglądu, że są OK, a nie nazwy). Wolę nie ryzykować, bo w końcu nie jestem wiedźminem z odpornością na większość znanych ludziom truzin. ( ͡°͜ʖ͡°)
Komentarze (124)
najlepsze
@xqwzyts: A ja ci powiadam, że nie rozpoznałbyś ironii nawet wtedy, gdyby wyskoczyła z krzaków i kopnęła cię w dupę.
Kania jest mylona z sromotnikiem właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Według dr. hab. prof. UMCS Krzysztofa Grzywnowicza, biochemika i mykologa:
Komentarz usunięty przez moderatora
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.