Co jest nie tak z pomidorami?
![Co jest nie tak z pomidorami?](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_RshlvwjfUzyTJaE9PBcAB9iLQZS1wIop,w300h194.jpg)
Wiem, znam się i się wypowiem...
- #
- #
- #
- #
- 11
- Odpowiedz
Wiem, znam się i się wypowiem...
Co jakiś czas napotykam to pytanie, czy to w rozmowie,czy to w internetach...
A tak się składa, że wiem, znam się i się wypowiem.
Właściwie to mój różowy Wam powie, bo to będzie jej odpowiedź, na powyższe
pytanie. Możecie jej zaufać, zna się, jest hodowcą w jednej z czołowych na świecie
firm hodowlanych (tak, #chwalesie).
Otóż:
Na smak mają wpływ dwa czynniki: genetyczny i środowiskowy.
Przez genetyczny, każda odmiana ma różny potencjał do bycia smaczną.
Środowiskowy dotyczy tego gdzie pomidor rośnie. Niektóre środowiska sprzyjają smakowi
(np przydomowy ogródek, gdzie pomidorek rośnie sobie powolutku na słoneczku), a inne
nie sprzyjają (np. szklarnia gdzie roślina jest sterowana tak by dać jak najszybciej
jak największy plon, wiec nie ma czasu zgromadzić w owocach cukrów, kwasów i innych smakowych
związków). No i teraz, żeby pomidor był smaczny to muszą być obecne dwa czynniki:
genetyczny i środowiskowy. Smaczna odmiana powinna rosnąć w sprzyjającym środowisku gdzie jej
się uda ten smak wytworzyć. Smaczna odmiana w szklarni będzie
miała zły/średni smak. Niesmaczna odmiana w ogródku będzie też miała zły smak.
Tylko smaczna odmiana w "smacznym miejscu" da smaczne owoce.
A taka produkcja jest droga i bardzo sezonowa. Dlatego ciężko je kupić.
A na zakończenie odmiana "Stary Amisz" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ogrodnictwo, #pomidor, #ciekawostki
Komentarze (11)
najlepsze
A powaznie, szybciej nam to zsyntetyzuja jakos i podadza bezposrednio do mozgu jako czesc VR niz pomidory zaczna smakwoac jak dawniej :(
Kupuje tony kilogramów pomidorów ze znanych źródeł bo je uwielbiam i żrę ze wszystkim ale te własne jakieś takie lepsze do kiełbaski gotowanej taki prosto ze
źródło: comment_9EwFgXBpwbdqJtmz8pY6PnwdF8taG8BG.jpg
PobierzKażdy ma nieco inny zestaw receptorów węchowych i będzie mu smakowała inna odmiana pomidorów. Znaczenie ma nawet co ta osoba jadła wcześniej i jak często je pomidory.
Pomidory ze szklarni można jeść już pod koniec maja na początku czerwca - wtedy smakują najbardziej bo przez poprzednie 5-6 miesięcy nie jedliśmy pomidorów (a przynajmniej nie odmian jakie się u nas uprawia - importowane pomidory to zwykle nie te odmiany co lubimy a długi transport gdzieś z południa Włoch albo Hiszpanii też dobrze na smak nie wpływa, najlepiej smakuje pomidor prosto z krzaka).
Przechłodzony pomidor już nie odzyskuje swojego smaku, dlatego nie trzymajcie ich w lodówce.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora