[AMA] Praca i życie barmana!
Witam wszystkich zainteresowanych! Wczoraj padło pytanie o zrealizowanie AMA odnośnie pracy barmana w Warszawie- postanowiłem się zdecydować i na wszystkie pytania, wątpliwości czy też ciekawostki związane z pracą czy też alkoholami bądź koktajlami odpowiedzieć tutaj. Zapraszam do dyskusji :)
kaszaneiros z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 465
Komentarze (455)
najlepsze
1. Co studiujesz i który rok?
2. Czy udaje ci się pogodzić studia z pracą czy bardziej ślizgasz się na nich a skupiasz się na pracy?
3. Czy po studiach zamierzasz rzucić bar maństwo czy robić w tym do czasu aż są dobre pieniądze i później pracować w branży?
4. Czy dużo pijesz alkoholu?`
5. Czy pracowałeś gdzieś przed bar maństwem?
6. Skoro tyle wyciągasz to można cie nazwać ekskluzywnym
1. Studiuję na uczelni wojskowej.
2. Jak najbardziej mi się udaję, podchodzę do jednego i drugiego poważnie, wiadomo że w okresie braku sesji można bardziej skupić się na pracy i na odwrót.
3. Nie zamierzam, chciałbym dalej pociągnąć swoją firmę o ilę pozwoli mi czas.
4. Nie pijam za dużo, chyba że trafi się okazja. W pracy są to małe ilości, w domu odpoczywam i regeneruję się przed następnym tygodniem.
2. Pijac na "mowa o barze wysokim" pijesz przez rurke zeby nie bylo widac ?
1. Nigdy się z tym nie spotkałem ani o tym nie słyszałem.
2. Nigdy nie pije na oczach konsumenta.
Krążę w dużej ilości, gdybyś chciał odwiedzić i napić się coś dobrego- możemy dogadać się prywatnie.
Jeśli chcesz się pobawić w robienie czegoś fajnego z whisky sour możesz spróbować zrobić własny syrop cynamonowy bądź miód- imbir, albo sam miód. Te składniki fajnie sie komponują z whisky takimi jak Jameson czy Wild turkey. Często do tego Sour'a dodaję czerwone wino- moim zdaniem te składniki super smakują z whisky innym niż mocno słodkie.
Reasumując: Standardowa (40ml) porcja Wild turkey + sour (30 ml) + jeśli posiadasz syropy cynamon,
Gdzie pracujesz? Jak nie podasz nazwy to chociaż podaj pozycję na rynku
W cocktail barze na kruczej, pracowałem chwilę w the roots oraz restauracjach typu AIOLi itd oraz w paru klubach.
1) Ile lat pracujesz w branży?
2) jakie robiłeś kursy/sam się uczyłeś?
3) ile wyciągasz z napiwków?
4) jakie podstawowe wynagrodzenie?
5) ruch w ciągu tygodnia zdecydowanie mniejszy, czy ciągle coś się kręci?
6) obsługujesz też imprezy firmowe/wesela?
hejka
1. W branży 3,5 roku co moim zdaniem jest bardzo słabym wynikiem.
2. Jestem po kursie someliera, baristy; kurs "jak zostać barmanem" jest dla mnie bez celu i nie polecam, najlepiej zaczynać od tzw. "barbacka"- osoby która pomaga barmanowi i się przyuczać. A potem już tylko się doszkalać z poszczególnych zagadnień barmaństwa na kursach marek alkoholowych (bacardi, wild turkey czy też innych..) bądź u innych barmanów z robienia nowości
2) opowiesz bardziej szczegółowo o relacjach damsko - męskich.? Np. Jakimi tekstami Cię podrywaja /flirtuja?
1. Na tyle mogę sobie pozwolić- ewentualnie zdjęcia samych koktajli :)
2. Co kobieta to inne podejście, ale zazwyczaj czy równie sprawnie i szybko to robię w innych sprawach bądź czy długo się zajmuję- tak na prawdę tych gadek jest masa i z każdej może wyniknąć jakiś temat :)
Jak zacząć, jeśli się już ktoś zdecyduje. Kiedy nawet nie wiesz jak się pije wódkę, bo chciałbym właśnie tak sobie dorabiać w wakacje/weekendy, co o tym myślisz?