Tak i nie. Jak ktoś szuka wielu korzystnych składników to są lepsze. Taka np. pierś z kurczaka to jest jedno z lepszych, o ile nie najlepsze źródło białka dobrze przyswajalnego. Jak ktoś ma celową dietę - wie jak to wykorzystać.
@FrasierCrane: właśnie w tym problem, że pomijając białko, wszysko inne jest w kurczaku na tragicznym poziomie - nie ma żelaza i magnezu, zupełny brak jest w nim wapnia, potasu, manganu, mało miedzi, nie ma kluczowych witamin, generalnie słabo :) wołowina i wieprzowina jeśli chodzi o mięsa biją kurczaka na łeb
@matizlob: Po co jeść warzywa? Pomijając błonnik, nie ma w nich białka, miedzi, witaminy B...
@mimic: eee? Przecież taka np. soczewica zielona jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Gorzej przyswajalnego niż zwierzęce, ale nadal dobrego. Nie ma sensu skakać ze skrajnosci w skrajność. Ja np. często jem posiłek z gotowaną piersią kurczaka, ryżem brązowym, soczewicą i gotowanąmarchewką. Całkiem niezła kompozycja i smakowo i odżywczo.
Komentarze (6)
najlepsze
@mimic: eee? Przecież taka np. soczewica zielona jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Gorzej przyswajalnego niż zwierzęce, ale nadal dobrego. Nie ma sensu skakać ze skrajnosci w skrajność. Ja np. często jem posiłek z gotowaną piersią kurczaka, ryżem brązowym, soczewicą i gotowanąmarchewką. Całkiem niezła kompozycja i smakowo i odżywczo.