Tworzenie prostego noża kuchennego ze stali sprężynowej 1075 (PN 75)
Stal sprężynowa - stal używana do produkcji resorów, sprężyn i drążków skrętnych. Stale sprężynowe są stalami węglowymi zawierającymi 0,6–0,85% węgla, a jednocześnie stalami niskostopowymi zawierającymi krzem (wg PN oznaczany symbolem S), mangan (G), chrom (H) i wanad (F) jako dodatki stopowe.
![WuDwaKa](https://wykop.pl/cdn/c0834752/0e90213ddba9890bd5f251eb44a913a17cff75bea95fda70cb006ce967c78849,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 117
Komentarze (117)
najlepsze
Jak zostawisz brudny np. po krojeniu cebuli to masz rdzawy nalot po kilku godzinach.
Co bedzie po czesci prawda, ale kuchenniaki ostrzy sie na wiekszych gradacjach niz obozowe. Ze stali nierdzewnej wymagaja mniej troski o nie, wiec IMO nie warto
Już lepsza jest szybkotnąca a nawet narzędziowa.
Komentarz usunięty przez moderatora
33–36% niklu, 4–12% chromu, 0–3% wolframu, 0,5–2% manganu, 0,5–2% krzemu, 0,5–2% węgla,
@mnlf: Pojechałeś kolego po bandzie.
Dobra, bez jaj, to nie jest ani tanie, ani dostępne dla każdego hobby. Warsztat się ma (przynajmniej w Polsce), jak się w nim pracuje, znaczy zarabia na życie. Można też "mieć" warsztat, w którym się pracuje (chyba w większości komercyjnych warsztatów pracownicy mogą sobie porobić coś po godzinach).
Takie "hobby" to można mieć w USA czy innym kraju, gdzie się zarabia lekko licząc 4x więcej, do tego nie