Tworzenie prostego noża kuchennego ze stali sprężynowej 1075 (PN 75)
Stal sprężynowa - stal używana do produkcji resorów, sprężyn i drążków skrętnych. Stale sprężynowe są stalami węglowymi zawierającymi 0,6–0,85% węgla, a jednocześnie stalami niskostopowymi zawierającymi krzem (wg PN oznaczany symbolem S), mangan (G), chrom (H) i wanad (F) jako dodatki stopowe.
WuDwaKa z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 117
- Odpowiedz
Komentarze (117)
najlepsze
Tu stal jest dość gruba, cięcie niezbyt długie, ten odpad nie powinien się zawijać, ani zbyt mocno sprężynować, więc to co robi nie ma znaczenia. Jakby ciąć jednak jakąś cieńszą blachę, to taka metoda ma sens.
Komentarz usunięty przez moderatora
http://allegro.pl/fiskars-zestaw-7-el-nozy-ff-noz-szefa-ostrzalka-tv-i6191661242.html
Ten set kupiłem ostatnio, dla nozowego laika 5/5. Do tego godzinka z ojcem zeby nauczyc ostrzyc na pretach i gotowe.
Zawsze mozesz kupic Gerlachy jak sie uprzesz.