Kawał dobrego mięsa - czyli jak zrobić stek
Dobry kawałek mięsa można rozpoznać po tzw. marmurku, czyli dużej liczbie regularnie rozmieszczonych nitek tłuszczu. Walory smakowe mięsa wydobywa się poprzez jej sezonowanie na sucho przez miesiąc :)
mamkuchnie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 12
- Odpowiedz
Komentarze (12)
najlepsze
a nie napisali, że patelnia/grill musi być solidnie nagrzane.
Ani jak odróżnić mięso do stejka od mięsa dla teściowej na gulasz.
Ani czym się różni antrykot od rostbefu albo T-bone.
Jak dla mnie, to nic użytkowego nie napisali.
I wcale nie jest napisane, jak odróżnić steka i jaki powinien być dobry, np. tu: Dobry kawałek mięsa można rozpoznać po tzw. marmurku, czyli dużej liczbie regularnie rozmieszczonych nitek tłuszczu. Marcin Kuc zwraca uwagę na jeszcze jedną
Nie, mało jednak rozumiesz. Można nagrzać patelnię do 130C, do 150C, 180C i do 220C - każda z tych temperatur da inny efekt. Jak się smaży stejki, jak długo, w jakiej temperaturze - o tym nie napisano. No, chyba że fragment, że
to jest instrukcja, jak nauczyć się smażyć
zakop
Blue i rare to dwa różne stopnie wysmażenia.
Komentarz usunięty przez moderatora