AMA - Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com
Cześć, tutaj Tomek Kopyra z blogu blog.kopyra.com. W zasadzie jedno wielkie AMA prowadzę od 29.3.13, nazywa się 100 pytań do kopyra, ale w ramach podziękowania dla społeczności Wykopu za wykopywanie , memy i gify (ten z Frankiem Dolasem uroczy) postanowiłem tutaj odpowiedzieć na Wasze pytania.
kopyr z- #
- #
- #
- #
- 1029
Komentarze (869)
najlepsze
1.Żeby z ekstraktu słodowego w stylu Pale Ale zrobić American Pale Ale wystarczy go dochmielić amerykańskimi chmielami?
2. Czym różni się PA od IPA,AIPA i APA?
3. "Ale" czyli piwa górnej fermetacji, a co oznacza to "Pale"? Domyślam się, że chodzi o określenie barwy, czy mam rację?
4. Jakie środki finansowe są niezbędne
1. tak, zwłaszcza na zimno.
2. zwykle jest to piwo na angielskim chmielu. Od IPA i AIPA lżejsze.
3. Pale - dosłownie blady, ale w przypadku piwa to po prostu jasny.
4. To zależy w jakim browarze, w jakiej ilości itd. 10 hekto myślę, że ok. 8-12 tysięcy. Zapłacisz mnie więcej tyle ile kosztuje piwo z tego browaru w hurcie.
1. Przeszedłeś jakieś badania odnośnie ilości czy tez zagęszczenia kubków smakowych aby zostać "licencjonowanym" testerem czy to tylko mit ?
2. Czy masz czasem ochotę na inny alkohol ? tz. jesteś maniakalnym piwoszem i w życiu prywatnym na imprezach preferujesz piwko czy coś innego ?
3. czy w życiu prywatnym jesteś wybredny jeśli chodzi o piwo i grymasisz ? czy jakiś stary znajomy może Cie zaprosić na piwo do pubu gdzie
1. Mit. Przeszedłem test na daltonizm smakowy - bez sensu swoją drogą.
2. Piwo, piwo, piwo.
3. Tak, zaproponowałbym lokal z dobrym piwem.
4. nie zdarzyło się jeszcze.
5. staram się coś poczytać o browarze i skład piwa. Zębów nie powinno się myć przed degustacją, bo pasta zaburza smak. Generalnie lubię iść na żywioł. Kiepsko wypadają recenzję, które z jakichś powodów trzeba powtórzyć.
Dobra na tym raczej koniec na dziś,
Zabawne jest to jak tak prosta sprawa jak sposób przedstawiania się może w tak dużym stopniu przyczynić się do popularności kanału.Robisz świetne filmy ale gdyby nie ten aspekt to pewnie nigdy nie trafiłbym na żaden z nich.
Ale przechodząc do pytania:Przedstawiając się w ten sposób pierwszy raz byłeś świadomy że jest on dość charakterystyczny lub chociaż zauważyłeś to oglądając go później ?Jak zareagowałeś gdy zobaczyłeś pierwsze nawiązanie do tego elementu?
Tygodniowo - od 6 do 10. Czasem więcej.
2. Pierwsze piwo które rzucili cie na kolana
3. Czy twoja pierwsza warka była pijalna? I co o niej myśleli twoi znajomi.
4. Robiłeś kiedyś wino/cydr?
1. prawdopodobnie w 2004. Było to coś spośród: Amber Koźlak, Guinness FES, Franziskaner Weissbier.
2. powiedzmy, że IPA Samurai z Kocoura.
3. Tak, byli zadziwieni, że można uwarzyć piwo w domu i pytali jak je zakapslowałem. Aczkolwiek nie było to dla nich wielkim zaskoczeniem, bo wcześniej nastawiałem wino.
4. Tak. Ryżowe, z soku jabłkowego z kartonu, z czereśni, czarnej porzeczki, jabłek, wiśni.