Pytanie do znawców wybuchów gazowych. Jak długo musiałby ulatniać się taki gaz w kuchni żeby doszło do zapłonu przyjmując, że podobnie jak na filmiku paliłaby się świeczka?
Najbardziej niebezpieczna jest mieszanka pomiedzy 5% do 15% objetosci powietrza, powyzej tej wartosci nie dojdzie do zaplonu ze wzgledu na zbyt mala ilosc powietrza. Predkosc wybuchu gazu ziemnego to ok. 2300 m/s. Co do czasu potrzebnego na wytworzenie sie takiej mieszanki to nalezaloby zalozyc jakas objetosc pomieszczenia i natezenie wyplywu gazu.
@BMcM: Taki mały w Polsce dostęp do gazu ziemnego dla gospodarstw jednorodzinnych? Nie wiem pytam, wydawało mi się zawsze odwrotnie. A gaz ziemny jest zdecydowanie bezpieczniejszy ze względu, że jest lżejszy od powietrza i wystarczy sprawna wentylacja żeby zapobiec wybuchowi. Gaz z butli jest zdecydowanie mniej bezpieczny. A widziałem osobiście na własne oczy jak człowiek po wymianie butli przy kuchence i odkręceniu zaworu na max opór sprawdzał szczelność zapałką i
Komentarze (79)
najlepsze
Przypadek?
Najbardziej niebezpieczna jest mieszanka pomiedzy 5% do 15% objetosci powietrza, powyzej tej wartosci nie dojdzie do zaplonu ze wzgledu na zbyt mala ilosc powietrza. Predkosc wybuchu gazu ziemnego to ok. 2300 m/s. Co do czasu potrzebnego na wytworzenie sie takiej mieszanki to nalezaloby zalozyc jakas objetosc pomieszczenia i natezenie wyplywu gazu.
http://www.ciop.pl/17189