Siema wykopowicze !
dzisiaj miałem ochotę na coś słodkiego - lubię zapiekanki z makaronem,a jako, że dopadłem przepis na słodką wersję to zrobiłem i postanowiłem się z Wami nim podzielić.
Od razu powiem, że przepis wygląda na skomplikowany ( przynajmniej dla mnie ) ale wszystko jest naprawdę bardzo łatwo zrobić i zajmuje to około 20 minut. Warto
Przepis wziąłem z
//gotujzcukiereczkiem.blogspot.com/2013/12/zapiekanka-makaronowa-na-sodko-z.html
te ilości przy składnikach są jakieś dziwne, ale dawałem wszystko tak na "oko" i wyszło jak trzeba.
Składniki:
175 g makaronu świderki Mamma Mia,
225 g serka wiejskiego,
11g twarożku śmietankowego,
125 g śmietany 18%,
2 jajka,
2 łyżki cukru waniliowego,
4 łyżki cukru,
40 g płatków migdałowych,
4 łyżki masła,
30 g bułki tartej,
2 łyżki rodzynek,
szczypta cynamonu,
masło do wysmarowania formy,
cukier puder do oprószenia,
mandarynki do podania,
tak wykładamy naczynie makaronem a niżej jak wygląda zmiksowana zawartość którą zalewamy makaron.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Formę smarujemy dość obficie masłem. Ugotowany makaron układamy w formie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 minuty i odcedzamy. Do miski wkładamy twarożek i serek wiejski. Chwilę miksujemy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cynamon i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy rodzynki i całość wylewamy na makaron.
migdały uprażone + bułka tarta
tutaj całośc, po dodaniu migdałów
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki i prażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną posypkę wykładamy na wierzch formy. Całość zapiekamy około 35 minut w 180 stopniach. Zapiekankę po upieczeniu należy trochę wystudzić, żeby dobrze się kroiła. Zapiekanka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno
Tak wyglądała moja :
Wybaczcie brak pomocnika, ale byłem dzisiaj zupełnie sam w domu. Może ktoś użyczy swojego
smacznego!
i jak zwykle zapraszam na bloga
//anyzkowo.blogspot.com/
Komentarze (9)
najlepsze
11g twarożku śmietankowego,
125 g śmietany 18%,
Dziwne proporcje nie ?
Poważnie się zastanawiam nad zakopaniem, gdyż CUKIER WANILINOWY a nie waniliowy...