z miłości do piwa: jak piwowarka domowa zbudowała browar regionalny w Bieszczadach.
5 października 2013, rok po rozpoczęciu budowy, otworzono Bieszczadzką Wytwórnię Piwa Ursa Maior. Jest ona częścią Centrum Ursa Maior zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze krajowej prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku.
Szefową i współwłaścicielką spółki Ursa Maior będącej inwestorem jest Agnieszka Łopata, doktor inżynier ochrony środowiska, piwowarka z zamiłowania, zwycięzca wielu konkursów piwa domowego, najlepszy piwowar domowy roku 2012, znana jako Piwowarka Aga prowadząca popularny blog o łączeniu piwa z potrawami.
Centrum mieści również trójpoziomową salę koncertowo-wystawienniczo-konferencyjną Ursa Maior Hall na ponad 200 osób i sklep z produktami regionalnymi.Obiekt wykorzystuje energię odnawialną, jest wyposażony w ogrodowe oczyszczalnie ścieków i inne proekologiczne rozwiązania. Ursa Maior Hall zostanie udostępniona w ciągu kilku najbliższych tygodni. Natomiast działa już sklep z piwem rzemieślniczym warzonym w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa oraz produktami regionalnymi sprzedawanymi pod marką Esencja Karpat.
Już teraz na smakoszy piwa oczekują trzy rodzaje wyśmienitego, niepasteryzowanego, piwa. Dalsze trzy rodzaje kończą leżakowanie. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego – są delikatne piwa pszeniczne, niezwykle aromatyczne piwa z mocną goryczką, jest piwo z dodatkiem słodu wędzonego, czy wreszcie ciemne piwo w stylu robust porter o aromacie kawy i suszonych owoców. Pierwsze piwa – Ursa z Połoniny (american amber ale) i Ursa Royzbawiony (pszeniczne) - zostały bardzo dobrze przyjęte przez smakoszy i znawców piwa w całym kraju, między innymi w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Etykiety o innowacyjnym wyglądzie i opakowania podkreślają regionalny charakter przedsięwzięcia.
Przy wykończeniach budynku oraz projektowaniu wyrobów współpracowano z lokalnymi artystami, zastosowano nowoczesne rozwiązania oszczędzające energię oraz innowacyjny wystrój wnętrz. Z Ursa Maior Hall przez potężne ognioodporne przeszklenie widać całość części produkcyjnej budynku. Nowości na blogu
//ursamaior.pl/blog/k-budujemy-centrum-ursa-maior.php, profilu facebook
https://www.facebook.com/CentrumUrsaMaior i przez Twitter: @
AndrzejUrsa
Komentarze (20)
najlepsze
1miejsce w pucharze PSPD. Ale palmę pierwszeństwa chyba lepiej zostawić dla zwycięzcy Birofilii
Deszcz w Cisnej, Megaloman, Dobra Karma, Ursa z Połoniny, Royzbawiony - pięć dostępnych.
No chyba, że dostępne teraz w sprzedaży. No to dwa.
A piwo - takie sobie. Ma DMS, do tego sporo dziwnych elementów fasolowo-grochowych. Browar na dotarciu, trochę minie zanim wykorzystają możliwości
"pierwszy" witbier miał w sumie 8 albo 9 warek. Dopiero czwarta była dobra.
młóto, jak zbyt długo się filtruje, może zacząć fermentować. Nie za bardzo to sobie wyobrażam w browarze, ale w domowym zaciszu parę razy się udało.
źródło: comment_TUyHTC0kR9NtlT4bfcA3rdTKfE3RTaJg.jpg
Pobierzpinta i alebrowar są kontraktowi - niby rzemieślniczy, ale jednak coś innego.
Ale faktycznie, wszystkie restauracyjne mają swoje szkła.
Same piwo zbiera pozytywne opinie, jak będzie okazja to spróbuję, bo z przesyłką ~10zł za butelkę to trochę słabo ;s