Korzystając z Twojej obecności, chciałbym zapytać:
1) Czy do zahartowania stali wystarczy temperatura uzyskana w grillu (bez żadnego nadmuchu)?
2) Jak poznać, czy stal osiągnęła odpowiednią temp.? Wiem, że po kolorze, ale jaki powinien być, żeby ostrze było nie za miękkie i nie za twarde? Tak żeby nie pękło ale i nie tępiło się na pomidorze.
3) Jak hartować? Włożyć od razu całą głownię do oleju? Czy nie lepiej zahartować
Czy jest zauważalna różnica (i jeśli tak to jaka) miedzy takimi "homemade" nożami a markowymi nożami kuchennymi (oczywiście pomijając kwestię kształtu ostrza czy rączki).
@lubiecie: @dociekliwyobserwator: zrobienie (przekucie) noża z resoru czy innego kawałka złomu to zupełnie coś innego niż zakupienie w hucie gotowca i dorobienie do niego rączki.
Gdyby film przedstawiał wytwarzanie noża z resoru albo z gwoździa kolejowego to nie było by sprawy, nie odzywał bym się bo zasługiwał by na tytuł i opis.
@mnlf: Ciekawe, bo Trollsky zamierza przekuwać stary gwóźdź kolejowy w nóż. Widocznie jednak z odpowiednio grubej blachy, czy kawałka stali da się zrobić nóż.
Jakoś bardzo nie wierzę, że powstał w ten sposób "dobry nóż". Owszem, to co powstało robi wrażenie, jeszcze większe wrażenie robi jakość obróbki, ale ta obróbka własnie świadczy o tym, że ten nóż to prawdopodobnie badziew nadający się co najwyżej do papieru. Stal z której on tą nóż zrobił była bardzo miękka i najnormalniej w świecie miękka pozostała, żadne hartowanie i odpuszczanie w piekarniku tego nie zmieni.
@Jarek_P: nie masz troche pojecia o czym piszesz :) Po pierwsze jakbys przeczytał opis filmu to bys zobaczył ze facet uzywa stalo O1 , nawrt pisze ze to "tool steel"
Idąc tym tropem zadał bys sobie troche trudu i sprawdził co to za stal :) pomoge Ci - ta stal jest jedna z ulubionych stali do robienia noży poniewaz:
- w stanie surowym zmiekczonym (czyli takim jaki wychodzi z huty) stal
Cóż, rację masz, że opisu filmu nie czytałem, a i o amatorskiej produkcji noży mam mierne pojęcie. Pilnikiem się trochę w życiu namachałem i tu, po prędkości obróbki sądząc miałem wrażenie, że gość robi ten nóż z miękkiej blachy, ale jeśli jest tak, jak piszesz, to zwracam honor :)
Komentarze (76)
najlepsze
1) czym już na początku smarowana jest stal?
2) Czym na początku 2 minuty filmu smarowany jest nóż przygotowany do obróbki i w jakim celu?
Korzystając z Twojej obecności, chciałbym zapytać:
1) Czy do zahartowania stali wystarczy temperatura uzyskana w grillu (bez żadnego nadmuchu)?
2) Jak poznać, czy stal osiągnęła odpowiednią temp.? Wiem, że po kolorze, ale jaki powinien być, żeby ostrze było nie za miękkie i nie za twarde? Tak żeby nie pękło ale i nie tępiło się na pomidorze.
3) Jak hartować? Włożyć od razu całą głownię do oleju? Czy nie lepiej zahartować
@Elryk: Tak palnik jak masz tam na wideo można kupić za 35 zł na giełdzie.
Wg mnie to i to. Jeśli zostanie czarne miejsce, to znaczy, że jest tam wgłębienie - szlifierka tam nie dotarła.
Filmik przedstawia wyłącznie robotę wykończeniową - na zasadzie weź gotowe ostrze, przytnij do pożądanych rozmiarów, przymocuj rękojeść i wyszlifuj.
Gdyby film przedstawiał wytwarzanie noża z resoru albo z gwoździa kolejowego to nie było by sprawy, nie odzywał bym się bo zasługiwał by na tytuł i opis.
Gdyby natomiast wziął porządną stal
Idąc tym tropem zadał bys sobie troche trudu i sprawdził co to za stal :) pomoge Ci - ta stal jest jedna z ulubionych stali do robienia noży poniewaz:
- w stanie surowym zmiekczonym (czyli takim jaki wychodzi z huty) stal
Cóż, rację masz, że opisu filmu nie czytałem, a i o amatorskiej produkcji noży mam mierne pojęcie. Pilnikiem się trochę w życiu namachałem i tu, po prędkości obróbki sądząc miałem wrażenie, że gość robi ten nóż z miękkiej blachy, ale jeśli jest tak, jak piszesz, to zwracam honor :)
J.