Dawno nie czytałem takiego zbioru głupot. A nie, chyba wczoraj było coś o scjentologach. Równie dobrze mogliby wymyślić, że mogą pić tylko koszerną kawę, czyli taką zmieloną młynkiem, w którym korbka kręci się dokładnie 5 razy, 4 jeśli jest sobota i można ją pić nie wcześniej niż pół godziny po zjedzeniu banana
Podziwiam ludzi którzy w XXI wieku nadal trzymają się tak debilnych zasad... Idziesz głodny przez miasto i nie możesz wpaść kebaba bo niekoszerny, więc trzeba p$?!?%?ać 3km dalej gdzie serwują mięso z krowy zabitej o północy przy pełni księżyca, na cmentarzu, której głowa zwrócona była w kierunku północnym (15 stopni od wskazania kompasa!) a całe danie przyrządziła osoba o pejsach co najmniej długości 15cm.
@dzikireks: Sorry Ziom - nie jestem na tyle oswiecony, zeby porzucic jedzenie miesa. Kiedys zapewne tak, bo to naturalny proces, ale - uwaga, nie bede informowal wszystkich dookola o tym fakcie, bo bedzie to moja sprawa. :)
Ale żeby nie odbiegac od tematu moge powiedziec jedno: sprawdziłem o co chodzi z tą rytualną padliną - nie ma różnicy smaku (Hannibal approves) usprawiedliwiajacej uboj rytualny, sa tylko gusła i zabobony z
Większość tych zasad ma bardzo zdroworozsądkowe pochodzenie. Jedyną możliwością wpojenia tych zasad ludom żyjącym na pustyni było ubranie ich w formę boskiego nakazu.
Np. łączenie nabiału z mięsem- kultury bakterii obecne np. w serze powodują dużo szybszą fermentację tkanki mięsa. Zauważcie, że w większych sklepach gdzie obowiązują pewne standardy ekspedientka nie poda Wam tą samą rękawiczką szynki i sera:)
Zakaz jedzenia wieprzowiny - te zwierzęta przenosiły najwięcej chorób zakaźnych
Nabiał trawi Ci się 1-2h, mięso co najmniej 4 godziny. Pokarmy zawierające skrobię wymagają do trawienia środowiska o odczynie zasadowym, a mleko i inne białka kwaśnym. Przy trawieniu znaczenie ma nawet grupa krwi. To jest bardzo skomplikowany temat ale takie rozdzielenie pokarmów rzeczywiście ułatwia trawienie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
@asfalt6: Większość jest związana z życiem koczowników i pasterzy, jakimi byli Semici w czasach tworzenia się ich religii i ich sposobem na utrzymanie zdrowia. Np. niejedzenie wieprzowiny ma prawdopodobnie związek z tym, że świnie są narażone na różne groźne także dla ludzi choroby w stopniu większym niż np. krowy, dlatego w dobie braku odpowiednich środków do rozpoznania takowych, najbezpieczniejszym wyjściem było zakazać jedzenia wieprzowiny (która sama w sobie jest zresztą
@asfalt6: Na nabiale są bakterie jakie nie powinny przejść na wędliny i na odwrót. Nawet u nas w sklepach na działach mięsnych sery i wędliny powinno się trzymać osobno i używać różnych wag, noży i krajalnic.
Komentarze (134)
najlepsze
Spłonie w piekle :D
Do buzi ;)
Ale żeby nie odbiegac od tematu moge powiedziec jedno: sprawdziłem o co chodzi z tą rytualną padliną - nie ma różnicy smaku (Hannibal approves) usprawiedliwiajacej uboj rytualny, sa tylko gusła i zabobony z
Np. łączenie nabiału z mięsem- kultury bakterii obecne np. w serze powodują dużo szybszą fermentację tkanki mięsa. Zauważcie, że w większych sklepach gdzie obowiązują pewne standardy ekspedientka nie poda Wam tą samą rękawiczką szynki i sera:)
Zakaz jedzenia wieprzowiny - te zwierzęta przenosiły najwięcej chorób zakaźnych
Ubój
Nabiał trawi Ci się 1-2h, mięso co najmniej 4 godziny. Pokarmy zawierające skrobię wymagają do trawienia środowiska o odczynie zasadowym, a mleko i inne białka kwaśnym. Przy trawieniu znaczenie ma nawet grupa krwi. To jest bardzo skomplikowany temat ale takie rozdzielenie pokarmów rzeczywiście ułatwia trawienie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.