Moja rada - znajdź dobre jabłka na sok do fermentacji - Ideałem byłoby 1/3 kwaśnych, 1/3 słodkich, 1/3 tak cierpkich, że mordę wyrywa. Ilość jabłek kwaśnych możesz ewentualnie zredukować (lub całkiem pominąć - te proporcje są dla Francji, w Polsce mamy raczej owoce z dużą ilością kwasów, nawet te słodkie odmiany). Smacznego.
Całkiem sensowna i prosta instrukcja i są cycki. Fajnie, że ze słodu robione - jakoś mniej przekonuje mnie domowe piwo z koncentratu. Chociaż może w smaku dobre, to mniejszy fun przy robieniu.
Ja 2 tygodnie temu rozlałem moją pierwszą warkę - Dark Ale czeka na imprezę :) Mimo, że to pierwszy raz to już wiem, że chce to robić zawsze :P Od wielu lat nie pije koncerniaków i staram się wybierać nietypowe piwa, z czasem to też za mało i chce się własnego piwa :)
Od dłuższego czasu szykuję się do zrobienia własnego piwa ale troszkę się boję że nie wyjdzie na początek co myślicie o tych zacierach gotowych na allegro? Wolał bym zacząć od czegoś łatwego aby złapać bakcyla:D
@Lilac: Generalnie nie robiłem nigdy nic z brewkitów, jednak z tego co czytałem nie jest to specjalna filozofia. Polecam zaglądnąć na fora browamator.pl browar.biz czy piwo.org by dowiedzieć się więcej o temacie warzenia, w tym i z brewkitów. Mi także pierwsze piwo nie wyszło, ale nie ma się czego bać, od porażek do sukcesu, a doświadczenie zbiera się właśnie na porażkach. Najlepiej zacząć jak najwcześniej, wiadomo :D O zacierach gotowych na
Komentarze (92)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
@Puccini:
dziekuje ! :)
Moja rada - znajdź dobre jabłka na sok do fermentacji - Ideałem byłoby 1/3 kwaśnych, 1/3 słodkich, 1/3 tak cierpkich, że mordę wyrywa. Ilość jabłek kwaśnych możesz ewentualnie zredukować (lub całkiem pominąć - te proporcje są dla Francji, w Polsce mamy raczej owoce z dużą ilością kwasów, nawet te słodkie odmiany). Smacznego.
dużo zasypu podstawowego
długie zacieranie w 62 st C
dodatek cukru do fermentacji
głęboko fermentujące drożdże (np. danstar nottigham)
A i teraz nie widzę sensu w samodzielnym ważeniu piwa.
Przysłowie o jego wypijaniu nie wzięło się znikąd.
Za to dwa razy robiłem wino i to jest fajna sprawa.
Do tego jakieś nalewki, miody, bimber... ^_~
@Sheikh-el-Shah:
Ale tutaj nikt o żadnym ważeniu piwa nie pisał. Piwo się na litry mierzy.
z lepieniem pierogów też jest dużo pracy - czy zatem nie lepiej kupować je w sklepie?