Triticum aestivum
Olej otrzymywany jest przez wytłaczanie na zimno kiełków (zarodków) pszenicy.
Skład
- kwas linolowy;
- kwas linolenowy;
- kwas olejowy;
- kwasu palmitynowy;
- kwasu stearynowy;
- witaminy: A, D i E;
- lecytyna.
Zastosowanie
Jest stosowany w kosmetykach do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Jest olejem dość tłustym więc zalecamy mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojobą. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę albo zapobiegającą np. rozstępom. Z pośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.
Zastosowanie:
do aplikacji bezpośrednio na twarz i ciało;
jako dodatek do kremów, balsamów i maseczek kosmetycznych;
przeciw rozstępom – także w czasie ciąży;
jako dodatek do kąpieli;
w celu regeneracji i pielęgnacji włosów;
do masażu ciała.
Komentarze (1)
najlepsze